Arnon Grunberg Seksmail

Seksmail met journalist Hasna el Maroudi: is huidhonger een vorm van erotisch verlangen?

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks. Deze week journalist Hasna El Maroudi.

Hasna:

Onder lichte dwang van mijn echtgenoot schrijf ik je, Arnon. ‘Zeg geen nee’, stond er onder aan jouw uitnodiging. Daar ga ik van steigeren; ik word niet graag gedirigeerd. Maar hier ben ik dan. Wat zegt het over mij of mijn huwelijk, dat ik mijn wil zo uit handen geef aan mijn lief?

Arnon:

Lieve Hasna,

Je echtgenoot wil dat je met mij over seks communiceert? Lichte dwang? Ik had eigenlijk gedacht na de genoeglijke avond in het New Yorkse restaurant Balthazar in het gezelschap van Clarice dat je mij een klein beetje aantrekkelijk vond. Aantrekkelijk genoeg om zonder lichte dwang met mij over seks te corresponderen.

‘Zeg geen nee’ is vriendelijke ironie. Ik had dat nooit geschreven als wij niet samen hadden gedineerd, en je niet kortstondig en vriendschappelijk mijn onderarmen tijdens het hoofdgerecht had vastgepakt.

Kortom, je geeft je wil niet uit handen. Hooguit doe je alsof.

Hasna:

Vriendelijke ironie of niet, er gaat een bepaalde dwang van uit. In dat licht bezien was je opmerking een mooie aanzet tot het spel waarvan ik nu de dirigent blijk te zijn.

Ik vind het trouwens mooi om te lezen hoe een – vriendschappelijke – aanraking van je onderarmen een band kan creëren. Lief, ook. Soms denk (of vrees) ik dat de mens aan chronische huidhonger lijdt. Het bestaan kan soms eenzaam zijn. Of is huidhonger volgens jou eerder een vorm van erotisch verlangen? 

Arnon:

Er bestaat geen verleiding zonder lichte dwang. Waar het om gaat is dat je de grenzen van de ander blijft zien. Dat wil zeggen: blijf de ander zien. En neem een ‘nee’ nooit persoonlijk, bijna nooit.

Natuurlijk zijn aanrakingen betekenisvol. Als jij – vriendschappelijk – mijn onderarmen vastpakt tijdens een etentje kleurt dat het gesprek. Aanraking kan intimiteit zijn. En het verlangen is intimiteit. Seks is een middel, niet het doel, minder vaak doel dan wij denken.

Hasna:

De context die je schetst is belangrijk; het immer blijven zien van de grenzen van een ander. Daar is mijn lief inmiddels bedreven in. Tegelijkertijd zeg je: er bestaat geen verleiding zonder lichte dwang. De verleiding zit hem in het machtsspel. Nietwaar?

Waar ik nu overigens wel benieuwd naar ben is welke betekenis jij onze aanraking toekent. Je had gedacht dat ik jou wel een klein beetje aantrekkelijk vond. Komt dat door die aanraking? En wat nu als het antwoord nee is? Hoe kun je dat níét persoonlijk opvatten?

De volgende keer dat we elkaar treffen, krijg je/wil ik een knuffel.

Zeg geen nee.

Arnon:

Macht is overal, ook in verleiding. Ik meende dat je me aantrekkelijk vond, maar ik kan me vergissen.

En hoe kan ik het niet persoonlijk nemen? Ach, het ego mag ervan langs krijgen.

We beginnen en eindigen de maaltijd met een knuffel, als het echt leuk is misschien nog eentje tussendoor.

Hasna:

‘Het bekleden van een machtspositie is eervol en bevredigend’, schreef Ibn Khaldun in zijn De Muqaddima. ‘Het verenigt alles wat het leven te bieden heeft. Zowel de geneugten van het lichaam als de vreugden van de ziel. Daarom is het een felbegeerde positie, die men alleen uit handen geeft als men daartoe gedwongen wordt.’

Hoewel Khaldun in zijn werk de geschiedenis van de islam en de samenlevingen in Noord-Afrika analyseerde, is dit ook toepasbaar op liefde en lust. In feite schreef hij: geen macht zonder machteloze, geen machteloze zonder dwang. Zonder het element ‘spel’, wordt het snel gevaarlijk. En laat dat element nu net het ingrediënt zijn dat de liefde en de erotiek leuk maakt én houdt: het spel. Veel meer nog dan om macht gaat het om stoeien, acteren, het verhaal opbouwen tot de spanning op de boog een piek bereikt. Wie die vaardigheid bezit en ook nog het juiste genre weet te vertolken, is oneindig aantrekkelijk. Laten we dus vooral blijven spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden