Seksmail Arnon Grunberg

Seksmail met Daniela Schwabe: totale onderwerping en ‘Apocalypse Later’

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks. Deze week met kunstenares Daniela Schwabe.

Lieve A,

Je vroeg mij of ik samen met jou een seksmail wil schrijven voor de Volkskrant in ruil voor eten en champagne. Dat kan ik niet weigeren. Al is het maar om de traditie om samen champagne te drinken voort te zetten. Ik heb veel van je verhalen gehoord, kun je me iets (ongepasts) vertellen wat ik nog niet weet?

Liefs, D

Lieve D,

Het meeste ongepaste weet je.  Maar recentelijk vroeg ik aan een vrouw hoe ik haar hart kon veroveren. Zij antwoordde: totale onderwerping. Nu ben ik slecht in totale onderwerping. Denk je dat ik totale onderwerping kan veinzen? Wat ben jij in mijn leven?

LiefsA

Daniela: 

Totale overgave? Dat riekt niet naar liefde. Denk ook niet dat dat bij jou past, zeker niet mentaal. Lichamelijk zou je het eens kunnen proberen. Vraag haar een tijdsslot waarin je je totale overgave kan tonen. Bijvoorbeeld dinsdag tussen 13.00 en 17.00. Er moet tenslotte gewerkt worden. De plek die ik inneem in jouw leven is die van trouwste champagnevriend, chauffeur, Bonnie, troostbemiddelaar, biechtmaatje, naambordje in je laatste boek en persoonlijke leverancier van dobbelstenen, pakketten, plantjes, verlovingsring, haribobeertjes en smeuïge verhalen. Kun je jouw plan voor totale (lichamelijke) overgave delen?

Arnon:

Mijn plan:
- Samen eten en praten (Een kennis schreef mij ooit: ‘Er hoort bij dat je eerst met me praat, en als je daarbij niks al te walgelijks hebt uitgekraamd, klauter ik vanzelf richting bed.’)
-  Na de koffie zeg ik: ‘Ik wil je mijn lichaam en mijn zieltje geven. Doe ermee wat je wilt. Maar om middernacht moet ik aan het werk, er is een deadline.’
- Indien nodig zal ik tijdens de overgave al mijn zondes bekennen, ik zal indien gewenst ook misdaden bekennen die ik nooit heb begaan.

Daniela:

Als de dame in kwestie niet valt voor ‘en mijn zieltje’, dan wist ze niet wat ze bedoelde met totale overgave. Wat is het meest sexy gerecht dat je ooit hebt gegeten met een geliefde?

Arnon:

Ik heb een geheime missie gekregen van de dame. Als ik in mijn missie slaag heb ik haar hart veroverd. Ik kan niets vertellen over de aard van de missie. Zoals kolonel Lucas in Apocalypse Now tegen kapitein Willard zegt: ‘You understand, Captain, that this mission does not exist, nor will it ever exist.’ Lang geleden heb ik weleens een oester uit de mond van een geliefde gegeten, omdat ik bij Casanova had gelezen dat dat lekker schijnt te zijn. Wat verzamel jij? Ik vind het iets voor jou om mannen te verzamelen zoals een ander postzegels verzamelt.

Daniela:

Een spannende missie. Apocalypse Later. Mannen verzamelen? Ik spaar vreemde exemplaren, misdrukken en bijzondere uitgaves. Niet per se in veelvoud. Een klein mapje volstaat.

Arnon:

Apocalypse Later is een prachtige titel én een levensmotto. Het zou ook de naam kunnen zijn van een politieke partij. De verzamelaar kan ook verliefd worden. Daar beginnen de complicaties. Misschien moet je jouw mannen tentoonstellen in een galerie.

Daniela:

Met verliefdheid beginnen de complicaties, en deze eindigen soms in een Apocalyps. Dat is een probleem voor later. Verliefdheid gaat altijd voor. Mijn exen tentoonstellen? De meesten zijn bijzondere exemplaren en door de jaren heen goede vrienden geworden, ik zou ze het kunnen vragen. Ik zie een ruimte voor me waarin een rij mannen staat die je dan kunt vragen wat het meest dierbare is wat ze zich herinneren van de relatie. Of het meest pijnlijke. Hoe de seks was. Wat ze vinden van de andere exen in de ruimte. Wellicht wat morbide, maar ik stel mij voor dat er iets vergelijkbaars gebeurt op mijn begrafenis. Ik weet niet of je tijd hebt om erbij te zijn, maar je bent van harte uitgenodigd om het te aanschouwen te zijner tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.