ColumnDe Seksrabbijn des Vaderlands

Seks gaat over gehoorzaamheid, maar aan wie gehoorzaam je als je vrijt?

Arnon Grunberg.Beeld de Volkskrant

Deze week: de laatste aflevering. De theorie is afgehandeld, nu de praktijk.

‘Alle morele vraagstukken zijn vraagstukken over gehoorzaamheid’, schrijft Adam Phillips in Unforbidden Pleasures, in het Nederlands vertaald als Het plezier van alles wat mag. Phillips schrijft in datzelfde hoofdstuk ook dat alle tragediën over gehoorzaamheid gaan en dat gehoorzaamheid een vorm van hoop is.

Ook seks gaat over gehoorzaamheid en daarmee natuurlijk over ongehoorzaamheid. We kunnen zeggen dat seks genieten geblazen moet zijn, maar daarmee hebben we nog niet de oorsprong van dat genot leren kennen en ook hebben we niet gesproken over seks als katalysator van de grootste menselijke angsten, de krankzinnigste dwaas­heden. Denk bijvoorbeeld aan de personages van ­Philip Roth.

Aan wie gehoorzaam je als je vrijt? Aan het eigen verlangen, aan dat van je partner, aan de verplichting, het verlangen van de ander dat jouw verlangen is geworden? En als je het verlangen onderdrukt, aan wie gehoorzaam je dan? Aan de wet? De afspraak? De schaamte?

Een tijd geleden dronk de Seksrabbijn in een hotelbar een cocktail met een dame. Het was zo’n avond die kon eindigen met seks, maar net zo goed met een vriendschappelijk kusje.

De geschiedenis is open, dat geldt voor grote gebeurtenissen als oorlogen maar ook voor kleinere evenementen als seks.

Beeld Typex

De dame vertelde dat ze vroeger weleens naar een bar ging om de barkeeper mee naar huis te nemen, meer wilde ze niet van hem. Ze wilde hem meenemen zoals iemand anders een paar schoenen mee naar huis neemt die hij al een tijd begerig heeft staan begluren in de etalage. De Seksrabbijn begreep dat; seks is een poging naderbij te komen en op afstand te houden. En hoe dichtbij kun je überhaupt komen?

De avond eindigde ­zonder seks. Seks was goed, geen seks was beter. Dat is meestal zo. Een enkele keer is het omgekeerd.

Huiswerk voor volgende week: breng een avond door met een kennis met wie u seks zou kunnen hebben. Bespreek na middernacht de vraag: wat is beter, seks of geen seks?

(Dit is de laatste aflevering van de Seksrabbijn. Na de zomer keert de Seksrabbijn terug in het Magazine onder de naam Seksmail. Hij zal dan mailen, en ­misschien ook meer, met halfbekende en volledig onbekende Nederlanders en andere menssoorten. De theorie hebben we gehad, nu begint de praktijk.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden