Seksmail Met Hava Ozbas

Seks biedt de mogelijkheid om in herhaling betekenis te vinden

Wekelijks mailt (of appt) Arnon Grunberg met mensen over seks en aanverwante zaken. Deze week met Hava Ozbas, studente aan de Rietveld Academie.

Arnon:

Beste Hava,

We ontmoetten elkaar in mei in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Jij verkocht kaartjes, ik liep daar een maand rond als gastschrijver, laten we het zo maar noemen.

Later stuurde je me een mail of ik je aanzet tot een novelle wilde lezen.

De novelle gaat over een jonge vrouw die getrouwd is met een man die van mening is dat ze de rijst laat aanbranden. Op een gegeven moment schrijf je: ‘Seks wanneer hij dat wil, daarvoor is hij immers getrouwd met haar. Zij is met hem getrouwd omdat ze van hem houdt, alhoewel ze niet meer weet wat dat precies inhoudt.’

Trouwen (sommige) mannen omdat ze seks willen hebben wanneer ze dat willen, en trouwen (sommige) vrouwen met die mannen omdat ze van hen houden, tot ze beseffen dat ze niet meer weten wat dat betekent?

Hartelijke groet,

Arnon

Hava:

Hallo Arnon,

Het ingewikkelde van je vraag is, dat die me gesteld wordt naar aanleiding van een verhaal, mijn hoofdpersoon is verzonnen - weliswaar door mij - maar toch.

Allereerst: ik begrijp seks niet. Ik ben nu eenmaal iemand, die het leven benadert door het te proberen te begrijpen. Of (sommige) mannen trouwen omdat ze seks willen hebben wanneer ze dat willen, weet ik niet, vast wel. Nog relevanter is volgens mij, of er mensen bestaan, die denken dat je in een huwelijk seks móét hebben, dat is een leugen. En of (sommige) vrouwen met ‘die mannen’ trouwen omdat ze van hen houden, tot ze beseffen dat ze niet meer weten wat dat betekent, weet ik ook niet. Maar ik kan me voorstellen dat in een relatie (zoals een huwelijk) waarbij seks vanzelfsprekend is geworden, de seks aan betekenis verliest. Maar luister niet naar mij, zoals ik al zei, begrijp ik het niet.

Beste groet,

Hava

Arnon:

Begrijp je andere aspecten van het leven wel?

Seks is het ravijn waar cultuur op drift botst, gebod op verbod. Het gebod te genieten. Het verbod immoreel te zijn.

Seks is de storm die het ego omver blaast om het ego daarna soms nog arroganter te doen opstaan. Seks biedt de mogelijkheid om in herhaling betekenis te vinden. Seks is een poging aan de betekenis te ontkomen.

Hava:

Het juiste om te zeggen zou nu zijn: nee, óók de andere aspecten van het leven begrijp ik niet. Het gaat er eigenlijk niet om of ik het wel of niet begrijp, maar dat ik ervoor opensta.

Dus dat ik minder conclusies probeer te trekken over wat iets wel of niet is, en meer in mogelijkheden denk. Bijvoorbeeld door te vragen: wat kán het allemaal zijn?

Als een bescheiden aanvulling op je waardevolle gedachten, zou ik nog willen zeggen: seks is een intiem en privé goed.

Waar ik tot slot benieuwd naar ben: op een schaal van 0 tot 10, hoe prettig vind/vond je onze mailwisseling?

Arnon:

Seks is privé, maar schrijven is ten dele het openbaren van geheimen. Let wel: dat wil niet zeggen dat je je moet overgeven aan autobiografisch schrijven in de vulgaire zin van het woord. Wel dat literatuur voor mij een poging is de waarheid te spreken, al gaat deze waarheid niet per definitie over verifieerbare feiten. In het dagelijks leven speel je noodgedwongen een sociaal spel. In de literatuur is plaats voor de geheimen van het gemankeerde dier, de mens. Zijn geheimen zijn doorgaans gruwelijk.

Ik geef deze correspondentie een 7. Je bent me ontglipt. Ik houd er niet van als mensen me ontglippen maar misschien ben ik (te) dominant.

Hava:

Misschien heb ik daar juist moeite mee: dingen uitsluiten. Ik sluit me graag aan bij jouw definitie van literatuur. Je zegt dat je er niet van houdt als mensen je ontglippen (waar ik overigens niet bewust mee bezig ben geweest, ik ben gewoon zoveel mogelijk mezelf), betekent dat dan ook dat je hebberig kunt zijn? Daarin kan ik namelijk mezelf een beetje herkennen, een valkuil in mijn geval.

Een 7 is chill.

mail: info@arnongrunberg.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.