Opinie

Schrap gratis taalcursussen voor hoogopgeleiden

 

Cursisten krijgen uitleg van een docent op het Haagse ROC Mondriaan tijdens een les Nederlands voor anderstaligen. Beeld anp

Sinds 2013 moeten inburgeraars zelf zorgen dat ze de taal leren en het inburgeringsexamen (of het moeilijker Staatsexamen Nederlands als tweede taal) halen. De gemeenten mogen geen 'inburgeringsvoorziening' meer aanbieden. Inburgeraars kunnen wel gebruikmaken van een lening van de overheid; zowel verplichte inburgeraars als vrijwillige inburgeraars, zoals nieuwkomers uit de EU en Turkije.

De gemeente Amsterdam heeft hier een creatieve oplossing voor gevonden. Ze spreekt niet meer van 'vrijwillige inburgeraars' maar van 'taalbehoeftigen'. En taalbehoeftigen kunnen naar hartelust gebruikmaken van het gratis taalaanbod van de gemeente, horende bij het beleidsplan Educatie Werkt. De taalcursussen die hierin worden aangeboden, worden grotendeels betaald met de participatiegelden; geld dat bedoeld is om de afstand tot de arbeidsmarkt en het beroep op bijstand te verkleinen.

Wie zijn - gedeeltelijk - de deelnemers? Hoogopgeleide Europese nieuwkomers met een goede opleiding en baan. Onlangs nodigde Amsterdam 1.700 pas aangekomen EU-migranten uit op een Engelstalig feestje in Boom Chicago, om daar kennis te nemen van het aanbod van de gemeente Amsterdam. Zoals de gemeente in de daar uitgedeelde flyer schreef: The city of Amsterdam believes that participation is an essential aspect of living in the city. This is why the city offers free language courses for citizens interested in learning or improving their Dutch.

Dit tot grote ergernis van de commerciële taalscholen; tegen een gratis aanbod valt niet op te concurreren. Maar ook de Colombiaanse die hier voor de liefde gekomen is, valt moeilijk uit te leggen dat zij haar taalles zelf moet betalen terwijl haar Spaanse vriendin in dezelfde situatie een gratis cursus van de gemeente krijgt. Hoe leg je de Indiase ict'er met een kennismigrantenvisum uit dat hij zijn taalcursus zelf moet betalen, terwijl die voor een Italiaanse ict'er gratis is?

Hoe is het verplichte inburgeraars uit te leggen dat de overheid ze wil stimuleren om een examen op een zo hoog mogelijk niveau (Staatsexamen NT2) af te leggen, terwijl het in Amsterdam veel verstandiger is zo snel mogelijk het makkelijkste examen te doen; als je het inburgeringsexamen hebt gedaan ben je immers niet meer inburgeringsplichtig en kun je daar-na - als 'taalbehoeftige' - op kosten van Amsterdam verder leren voor het moeilijker Staatsexamen NT2.

Hoe is het de Amsterdammers uit te leggen dat een universitair geschoolde Europeaan met een baan, die geheel vrijwillig in Amsterdam komt wonen, van de gemeente de mogelijkheid krijgt een jaar lang drie keer per week Nederlandse les te volgen? Terwijl dezelfde persoon als hij het echt niet kan betalen ook van DUO een lening zou kunnen krijgen voor de cursus.

Laat de gemeente zorgen voor taalcursussen voor laagopgeleiden, voor mensen die niet zo studievaardig zijn, die hun weg naar zelfstudiemateriaal niet zelf kunnen vinden. Schrap alle gratis cursussen die gericht zijn op hoogopgeleiden. Die hebben geen afstand tot de arbeidsmarkt en hebben de studievaardigheid en intellectuele bagage om - ook als ze weinig geld hebben - de taal te leren. Bovendien zijn ze van harte welkom om bij een van de vele taalscholen in Amsterdam tegen betaling een goede cursus Nederlands te volgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.