Opinie

Schrap de inkomenseis voor potentiële huurders

Deze week stemde de Kamer voor de uitbreiding van de 'Rotterdamwet'. Deze landelijke wet uit 2006 biedt gemeenten de mogelijkheid een inkomenseis te stellen aan potentiële huurders.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

Daardoor kunnen mensen die geen inkomen uit werk hebben zich niet vestigen in aangewezen buurten waar veel problemen rond veiligheid en leefbaarheid bestaan. De uitbreiding van deze wet biedt gemeenten de mogelijkheid ook een gedragseis te formuleren en zo woningzoekenden met een overlastgevend of crimineel verleden te weren.

Hoewel screening van woningzoekenden valt te bekritiseren (de Raad van State adviseerde minister Blok het wetsvoorstel in te trekken) biedt het ook de mogelijkheid de huidige praktijk van de Rotterdamwet te heroverwegen. Terecht vroegen D66 en PvdA zich af of de inkomenseis nu nog nodig is. Met de invoering van een gedragseis wordt immers gerichter geselecteerd op potentiële huurders met een verleden van probleemgedrag.

Het uitsluiten van alle mensen zonder werk is discriminerend. Bovendien laat een evaluatie van de Rotterdamwet zien dat tien jaar inkomenseis niet heeft geleid tot verbetering van de leefbaarheid en veiligheid in de aangewezen Rotterdamse wijken. Helaas heeft geen enkele partij minister Blok gevraagd de inkomenseis te schrappen. Blok negeert de evaluatie en houdt vol dat de inkomenseis werkt. Gelukkig kunnen gemeenten zelf bepalen wat ze doen. In Rotterdam, Nijmegen en Capelle aan den IJssel, waar in sommige buurten de inkomenseis geldt, kunnen gemeentebesturen ervoor kiezen wel te screenen op overlastgevend gedrag, maar niet op inkomen. Zeker Rotterdam zou na tien jaar ineffectief discriminerend beleid de inkomenseis moeten schrappen.

Gwen van Eijk werkt als criminoloog aan de Universiteit Leiden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden