Opinie

'Schotten hebben niets met de schooljongens die de dienst uitmaken'

Logisch dat Schotten 'ja' stemmen, schrijft Marcel Besselink in de brief van de dag.

Beeld epa

In het hoofdredactioneel commentaar van 16 september schrijft Bert Lanting dat het het beste zou zijn als de Schotten 'nee' zouden stemmen bij het morgen te houden referendum over Schotse onafhankelijkheid.

Alle (vooral onbewezen) economische argumenten ten spijt draait het bij degenen die streven naar onafhankelijkheid voor Schotland niet om economische motieven.

Wie wil weten waarom Schotten voor onafhankelijkheid willen stemmen, hoeft slechts naar de politieke verhoudingen in het Verenigd Koninkrijk te kijken.

Schotland levert 59 van de 649 leden van het Lagerhuis en heeft derhalve puur door de macht van het getal geen enkele invloed op het politieke beleid in Westminster.

Groot-Brittannië is nog steeds een klassenmaatschappij en in Schotland is er van oudsher vooral een brede onderklasse. Het snoeiharde afbraakbeleid ten tijde van Thatcher verklaart de diepgewortelde afkeer van de Tories die in Schotland leeft.

Van de 59 Schotse Lagerhuisleden is er precies één van de Conservative Party. De afgelopen 35 jaar is het Verenigd Koninkrijk 22 jaar door de Tories geregeerd. Dat betekent dat de Schotten het merendeel van de tijd geregeerd zijn (en nog steeds worden) door een regering waar zij niet alleen niet voor gestemd hebben, maar zelfs een hartgrondige afkeer van hebben.

Verklaarbaar
Men heeft erg weinig op met de welgestelde kostschooljongens die in Westminster de dienst uitmaken. Dus wanneer zij nu de kans krijgen om hun toekomst in eigen hand te nemen, met alle onzekerheden die daarbij horen, is het wel verklaarbaar dat zij die kans willen grijpen.

De belangrijkste reden vanuit het 'ja'-kamp om voor onafhankelijkheid te stemmen is de hunkering naar een regering die zij wél zelf hebben gekozen.

Zelfbeschikkingsrecht, daar draait het om.

Marcel Besselink, Uithoorn

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden