Opinie

Schoonheid Noordzee wordt bedreigd door windmolens

Windmolens reiken boven het wateroppervlakte van de Noordzee, 23 kilometer uit de kust ter hoogte van de strook tussen Zandvoort en Noordwijk.Beeld anp

Ik hoop dat de eindeloze schoonheid van de zee niet geofferd wordt aan geld.

Niemand zal aan onze natuurreservaten komen. We hebben in ons kleine landje al zo weinig natuur. Windmolens op de Hoge Veluwe, heel Nederland zou in opstand komen!

Maar een veel groter natuurreservaat wordt bedreigd. De Noordzee. Hoewel niet voorkomend op de lijst van Nederlandse natuurreservaten is het een gebied van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid. Eén van de criteria om het tot natuurreservaat te schoppen.

De Noordzee is mooi. Vooral op een windstille najaarsavond als twee vissersscheepjes voorbij varen met zwermen meeuwen achter zich. Maar niet waar aan de rood kleurende horizon molens staan. Werkeloos, want, geen wind. Vanaf het strand lijkt het dan een vreemd verlaten kerkhof. Ze zijn de voorboden van honderden die nog komen. Zijn deze nu nog ongeveer zo hoog als de toren van de Nieuwe Kerk in Katwijk, de molens die straks komen, zijn drie keer hoger. Tweehonderd meter. Ze komen dichter bij de kust.

Ik ben een voorstander van duurzame energie. Maar ik ben er ook zeker van dat, tegen de tijd dat deze molens zonder forse subsidies - bijeengebracht via uw energienota - die betaalbare groene energie zullen leveren, ze klaar zijn voor de schroothoop. Andere, veel goedkopere en efficiëntere methoden zullen hun plaats allang ingenomen hebben. Dát is wat straks gebouwd gaat worden: een gigantisch aanstaand kerkhof, dat wij tot in lengte van dagen zullen zien. Elke keer als onze ogen de horizon zoeken.

Als het toch moet, een verder gelegen en vanuit de kust niet meer zichtbare oplossing is voorhanden. Maar veel duurder. Ik hoop dat de eindeloze schoonheid van de zee niet geofferd wordt aan geld. Als we zonder morren maar bijna vanzelfsprekend tientallen miljoenen willen neerleggen voor de schilderijen van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit, dan is er misschien nog hoop. Ik hoop dat ook niet-kustbewoners in opstand komen. De Noordzee is van ons allemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden