OpinieBrieven

Scholen zouden advies van kinderen hoger opgeleide ouders heroverwegen - waar is onderbouwing?

De lezersbrieven van vrijdag 15 februari 2019. 

Beeld Pauline Niks / De Volkskrant

De coalitiepartijen vinden dat leerlingen in groep 8 pas een definitief schooladvies moeten krijgen na de eindtoets. Het argument dat wordt genoemd, is dat scholen ‘voornamelijk’ het advies van kinderen met mondige, hoger opgeleide ouders zouden heroverwegen. Ik mis hierbij elke vorm van onderbouwing. Waarop is dit gebaseerd?

De overheid stimuleert de professionele ruimte in het onderwijs. Maar de politiek zaagt hiermee aan de professionele poten van het basisonderwijs. Elke zichzelf respecterende basisschool kijkt kritisch naar de verhouding tussen het gegeven schooladvies en de eindtoets. En handelt daarnaar. De onderwijsinspectie kijkt mee over de schouders van de school. Als het basisonderwijs hier echt tekortschiet, hebben ze een punt. Maar dat moet dan ook wel gefundeerd worden aangetoond.

Jammer dat de politiek weer voor (on)nodige commotie zorgt, terwijl er nog een onderzoek loopt naar de ervaringen van de afgelopen vier jaar. Zo ontstaat wellicht ten onrechte het beeld dat de basisschool in gebreke blijft en er met twee maten wordt gemeten.

Kees Francino, Wijk bij Duurstede, (Het Sticht, stichting katholieke en algemeen bijzonder primair onderwijs)

Aanzwellend tekort

Het lijkt maar niet door te dringen tot de politiek; reeds grote en de komende jaren nog aanzwellende tekorten aan leerkrachten in het primair onderwijs. Het aanzien van de leerkracht is bedroevend, maar aan de poten ‘autonomie’, ‘professionaliteit’ en ‘vakmanschap’ wordt naarstig doorgezaagd. Zullen we voortaan de hartpatiënt dan maar een test laten invullen of een operatie al dan niet geïndiceerd is? Stel je voor dat de chirurg zijn vak niet goed verstaat.

Corrina Pauw, intern begeleider basisschool, Utrecht

Denkfout

Naar aanleiding van het voorbeeld dat interim-leraar Sanne Kuyt geeft (‘En het draait wéér om de eindtoets’, Ten eerste, 14 februari) het volgende: hij maakt een ernstige denkfout, die ik helaas vaker ben tegengekomen. Een leerling met een werkhouding die hooguit op het vmbo-tl wijst en die bij de eindtoets havo-niveau scoort, hoort mijns inziens eerder op het vwo thuis dan op het vmbo-t.

Het vergt immers bepaalde capaciteiten om met een ‘werkhouding die hooguit op vmbo-t wijst’ toch zodanig te profiteren van het aangeboden onderwijs dat de eindtoets op havo-niveau kan worden afgesloten.

Thea Kwee-de Swart, orthopedagoog-generalist, Roermond

Kostelijk!

Ik heb genoten van het interview met Maurice Oostendorp, bestuursvoorzitter van de Volksbank (Economie, 13 februari). Meneer de Waard liet zich niet met een kluitje in ’t riet sturen. Soms was het vermakelijk wat meneer Oostendorp zei, hoewel hij het niet grappig bedoelde. Bijvoorbeeld dit: ‘Als de overheid alleen dat recht heeft (geldcreatie, red.) bepaalt de overheid ook wie wel en geen krediet krijgt, wie wel en niet een hypotheek kan krijgen of wie als bedrijf wel of niet geld krijgt om te investeren. Dat vind ik geen prettige maatschappij. Ik heb liever dat banken dat doen met hun risicomodellen.’ Kostelijk! Wat een komiek!

De donkere kant is natuurlijk dat hij serieus was en daardoor laat zien dat schrijvers zoals Bas van Bavel en Anand Giridharadas (allebei besproken in deze krant) het over de echte wereld hebben. Dat de taal in de economie gecorrumpeerd is, maakt het zo moeilijk een discussie aan te gaan met mensen die allemaal een soort ‘Friedmanees’ spreken.

Ap Zijlstra, Zwolle

Bidden voor overtreding

Urk bidt om Brusselse genade (Ten eerste, 14 februari). Mogen in Nederland met de Koran of de Bijbel in de hand wetten worden overtreden, of daartoe worden opgeroepen?

De tweede woensdag van februari wordt in Urk een biddag gehouden voor het smeltend ijs opdat de vissers weer snel de haven kunnen verlaten, de biddag is niet om aan te zetten tot wetsovertreding.

Dus óók niet voor het blokkeren van de sluizen in IJmuiden.

Theo van Gemert, Gemert

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden