Schokland is nog steeds te zien in het polderlandschap

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 31 januari 2017.

Op het voormalige eiland Schokland wordt een grondmonster genomen.Beeld H. Hollund

Brief van de dag: Schokland raakte nooit verloren

In het interview met geo-archeoloog Don van den Biggelaar, die morgen promoveert op een proefschrift over de geologische geschiedenis van het Zuiderzeegebied, wordt gesproken over de stormvloeden waardoor het gebied eeuwenlang is geplaagd. De gevolgen ervan zijn groot geweest door verlies van land (Wetenschap, 30 januari). Uiteindelijk 'raakte Schokland er in de 19de eeuw weer door ontvolkt', zegt hij.

Dat is echter niet helemaal juist. Schokland werd namelijk in 1859 op last van de overheid ontruimd, omdat in de daaraan voorafgaande decennia de visserij sterk was achteruitgegaan. Dat was het enige bestaansmiddel op het eiland, dat te klein en te onvruchtbaar was voor landbouw of veeteelt. Nadat ook een experiment met werkverschaffing in de textielweverij was mislukt, kwam de regering tot dit besluit.

Maar ook nadat het eiland was ontvolkt, werd het niet aan de golven prijsgegeven. Waterstaat bleef het eiland tegen het water beschermen omdat het een belangrijke functie had als golfbreker voor de westkust van Overijssel. Toen dan ook de Noordoostpolder droog viel in 1942 bestond Schokland nog, zoals het ook nu nog steeds te zien is als de langgerekte verhoging in het polderlandschap.

Pieter Korver, historicus, Lelystad

Alarmbellen

De historicus Timothy Snyder, die afgelopen week de Auschwitzlezing in Amsterdam heeft gegeven, noemt Trump een fascist. Hij heeft mijns inziens volkomen gelijk.

Kenmerken van fascisme zijn immers:
1. Het inspelen op gevoelens van onzekerheid en het aanwakkeren van angsten;
2. Het onderscheid maken tussen mensen, waarbij de ene groep meer rechten zou hebben dan de andere;
3. Zichzelf en het eigen volk het beste vinden, uitmondend in een overdreven nationalisme en het verheerlijken van het eigen volk;
4. Seksisme;

5. Het ontkennen van onwelgevallige waarheden en het kleineren en mondsnoeren van mensen met een andere mening;
6. Het geloof in een autoritair leider en het afbreken van de democratie of democratische instituties;
7. Het gevoel/instinct belangrijker vinden dan het verstand;
8. Het verheerlijken van geweld.

Misschien is het laatste kenmerk nog niet zo duidelijk zichtbaar. Maar ik ben er niet gerust op. In 2014 zei Trump op Fox News dat 'er rellen nodig zijn om terug te keren naar de tijd toen we nog groot waren'.

Volgens dit lijstje kunnen we Trump een fascist te noemen. Niet om mee te schelden. Maar wel om als alarmbel te dienen en Trumps daden volgens deze kenmerken te blijven analyseren en te bestrijden.

Aik Meeuse, werkte bij Voorlichting en Educatie van de Anne Frank Stichting, samensteller van het boek Oud en nieuw fascisme

Hand in hand

Voor mij is het duidelijk waarom May de hand van Trump vasthoudt (Foto, Ten eerste, 30 januari). Niks geen vrees voor een trap of helling. Zo voorkomt ze dat zijn hand naar een ongewenste plek afdwaalt. Misschien vrouwelijke intuïtie?

Delano Galestien, Eijsden-Margraten

Donald Trump en Teresa May hand in hand.Beeld epa

Adoptie

Collega Ido Weijers neemt het terecht op voor de vele geadopteerden die in ons land een goed bestaan hebben gekregen (O&D, 26 januari). Voor velen van hen was het de gang van een kindertehuis naar een Nederlands of ander westers gezin. Zelf heb ik vele tientallen van dergelijke kinderen overgebracht. Toch is het allemaal minder rooskleurig dan hij schetst. Enige controle op de uitvoering van het Haags Adoptieverdrag is er namelijk niet. Misbruik wordt niet 'bestraft', waardoor zaken als onzorgvuldige en zelfs bewust vervalste rapporten van kinderen zijn blijven bestaan. De vraag naar buitenlandse adoptiekinderen is sterk afgenomen en daarmee wereldwijd ook het aantal geadopteerde kinderen. In Nederland kwamen in 2016 slechts 214 buitenlandse adoptiekinderen binnen, in 2006 816. Een van de redenen daarvoor is dat de opvoeding van relatief veel van deze kinderen erg veel vraagt van adoptieouders. Adoptiegezinnen moeten relatief meer hulpverleners inschakelen. In gesloten jeugdinstellingen zitten relatief vier tot vijfmaal zoveel geadopteerden.

Daarmee is adoptie in belangrijke opzichten niet een effectieve interventie zoals Weijers n.a.v. Leids onderzoek meent. Juist als zij volwassen worden worstelen veel geadopteerden met hun identiteit, met de vraag wie ze zijn en waarom ze zijn 'afgestaan'.

De commissie stelt terecht dat adopties uit Europese landen en Amerika dienen te stoppen. Ook adopties uit China, die niet conform het Haags Adoptieverdrag verlopen, kunnen daarom niet verder gaan.

De aandacht die nog steeds aan adoptie wordt gegeven, kan beter regelrecht terechtkomen bij kinderen die het daar het hardst nodig hebben.

René Hoksbergen, emeritus hoogleraar adoptie, Soest

Teckelhernia

In het artikel 'Als de kat chemotherapie nodig heeft' (Sir Edmund, zaterdag 28 januari) wordt gesproken van teckel Ari die lijdt aan een hernia.

De desbetreffende dierenarts ziet geen andere oplossing dan Ari te opereren, de kosten zijn 3.000 euro.

Mijn teckel Lotje had ook een hernia. Mijn dierenarts verwees mij naar een orthomanueel therapeut voor honden. Een week na de eerste behandeling bij de therapeut was Lotje weer haar levendige zelf.

Totale kosten van de behandeling en een nacontrole: 150 euro.

Manon de Vries, Noordwijk

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden