Opinie Lezersbrieven

Schilder Anthonis Mor was geen Vlaming maar een Utrechter

De ingezonden brieven van donderdag 6 september.

Sir Henry Lee, door Anthonis Mor Beeld National Portrait Gallery

In haar altijd lezens- en kijkwaardige rubriek ‘Oog voor detail’ behandelde Wieteke van Zeil op 1 september een portret door Anthonis Mor, daarbij inzoomend op de mouw van de geportretteerde, Sir Henry Lee, ‘champion’ van koningin Elisabeth I. Fascinerende details waren te zien, en bovendien ook een tot nog toe niet te verklaren symboliek: de rechterduim van Lee zit gevangen in de knoop van een rood koordje dat om zijn nek hangt.

Eén detail klopt niet. Mor wordt een Vlaamse schilder genoemd, maar hij is geboren aan de Oudegracht in Utrecht, ergens tussen 1517 en 1519. Voor velen is deze schilder onbekend terwijl in het Prado te Madrid een hele zaal aan hem is gewijd. Er bestaat ook een goede biografie: Thera Coppens, Antonius Mor/hofschilder van Karel V, Baarn 1999.

Louis Houët, Amersfoort

Jos Collignon

De tekening van Jos Collignon (U-pagina, 1 september) is scherper dan een Mohammed-cartoon ooit zal kunnen zijn. Hulde. Het gedrag van mijn geloofsgenoten in Pakistan is niet te verenigen met de islam die ik heb leren kennen, en waar ik me 14 jaar geleden toe heb bekeerd. ‘We’ staat weer mooi te kijk.

Peter Harmsma, Vleuten

Oxford

Wat een fraaie weergave door Tim Kluwen en Michelle Slimmen (‘In Oxford toetsen ze pas aan het eind, dat is beter’, O&D, 5 september) van idyllische studieomstandigheden aan deze Engelse topuniversiteit. Wat ze niet vermelden is dat dit een ‘topuniversiteit’ is dank zij de uiterst strenge toelatingseisen. Alleen het (hele kleine) neusje van de studerende zalm lukt het toegang te verkrijgen tot de Colleges van Oxford.

Marion M. van AssendelftGroningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.