Scheer niet alle mannelijke oppassers over een kam

Laten we het hoofd koel houden, het overgrote deel van de oppassers is te vertrouwen

Yair da Costa

Iedereen in Nederland heeft kennis moeten nemen van de walgelijke zedenzaak die zich in Amsterdam heeft afgespeeld. Dat iemand meer dan vijftig kinderen tussen de 0 en 4 jaar kan misbruiken gaat elke fantasie te boven. Wat al helemaal walgelijk is, is dat de verdachte in deze zedenzaak actief op zoek was naar zijn prooien door zichzelf als oppas en kinderleider aan te bieden.

De Telegraaf van dinsdag 14 december kwam met een artikel met de titel 'Mannen ter discussie'. 'De schaarse mannen die werkzaam zijn in de kinderopvang, kregen gisteren de nodige vragen en zijdelingse blikken te verduren', zei het artikel. De geïnterviewde (mannelijke) kinderoppas gaf aan te hopen dat nu niet alle mannen over één kam geschoren worden en daar heeft hij alle reden toe.

Advies
In hetzelfde artikel kwam Yet van Mastricht van de zedenpolitie met het advies dat 'als je aan de veilige kant wilt blijven, je maar beter geen man als oppas moet huren'. Een zeer gewaagd advies; probeer het woord 'man' maar eens te vervangen door 'Marokkaan' bij je personeelsadvies voor de Albert Heijn.

Dan heb je de poppen aan het dansen en mag de uitspraak opeens niet. Het toeval wil namelijk dat enkele managers van de Albert Heijn veroordeeld waren voor het discrimineren van potentiële werknemers van Marokkaanse afkomst. Lees ik nu goed dat een agent van de zedenpolitie oproept tot een – gezien de veroordeling van de AH-managers – strafbaar feit? Ik hoop maar dat mevrouw Van Mastricht verkeerd geparafraseerd is, want als dit daadwerkelijk haar boodschap was betekent dat dat zelfs de politie het toejuicht om 'voor de zekerheid' maar alle mannen/jongens over één kam te scheren.

Toejuichen

Het is zo jammer om te zien dat het toejuichen van emancipatie in het algemeen alleen nog maar voor de vrouw heeft gegolden. Mannen zijn in de afgelopen paar jaren ook in een rap tempo geëmancipeerd en hebben verschillende traditionele vrouwentaken (voor een deel) overgenomen. Steeds vaker zie je dat manlief maar een dagdeel in de week vrijhoudt om even met de kinderen te gaan spelen, boodschappen te doen en te koken.

Mannen zijn tegenwoordig ook ijdeler geworden en de business in de mannencosmetica is helemaal booming. De 'feminisering' van de man zet zich in een rap tempo voort. Toch worden de geëmancipeerde mannen raar aangekeken. Als je erg verzorgd bent of toevallig van Uggs houdt wordt je gelijk (op een negatieve manier) bestempeld als 'homo'. Terwijl vrouwen worden opgeroepen om wat meer in de 'mannenberoepen' (bijvoorbeeld de techniek) te doen, worden mannen die wat meer met 'vrouwenberoepen' doen raar aangekeken.

Neem als voorbeeld mijn ouders die liever zagen dat ik voor veel minder geld zou vakkenvullen in plaats van oppassen wat 'een meisjesbaan' is. De sfeer die er nu heerst, is dat mannen die vrouwentaken overnemen als niet normaal worden gezien terwijl dat toch ook onderdeel van de emancipatie is.

Dieptepunt

Nu hebben we weer een dieptepunt bereikt met deze zedenzaak. Nogmaals, het is verschrikkelijk om te horen dat er zoveel kinderen misbruikt zijn. Het aan moeten horen dat een oppas nota bene kinderen van zó'n jonge leeftijd heeft misbruikt deed mijn bloed koken. Dit soort gestoorde mensen zijn een smet op de goede naam van mannelijke oppassers. Bewust of onbewust, men denkt nu toch eerder na of men een mannelijke oppas in dienst wilt nemen. Vandaag kreeg ik al van een van mijn oppasadressen het bericht dat ik deze avond niet meer hoefde op te passen 'door vervelende omstandigheden'.

Eerst vreesde ik natuurlijk dat een van mijn oppaskindjes misschien in een van de crèches heeft gezeten waar die Roberts Mikelsons heeft gewerkt. Daarna vroeg ik me natuurlijk af of de afzegging er misschien mee te maken had dat ik een mannelijke oppas ben. Dat soort onzekere gedachten spoken rond in het hoofd van de mannelijke oppas en zullen ongetwijfeld ook in het hoofd spoken van de ouder met een mannelijke oppas. Ik hoop echter dat beide gedachten – eventueel misbruik of het wantrouwen van een mannelijke oppas – in dit geval niet van toepassing is.

Hoofd koel
Op dit moment is het het beste om het hoofd koel te houden en vooral niet alle mannelijke kinderleiders en oppassers over één kam te scheren. Persoonlijk ben ik van mening dat het het beste voor het kind is om zoveel mogelijk door zijn biologische ouders opgevoed te worden en als dat niet mogelijk is, in een zo gemengd mogelijke omgeving die niet alleen bestaat uit knuffelende 'blonde studerende hockeymeisjes', maar ook uit jongens.

Gezonde achterdocht past bij een ouder, maar laten we vooral niet doordraven door de mannen over één kam te scheren. Niet alleen mannelijke, maar ook vrouwelijke oppassers kunnen misbruik plegen. Zolang u maar weet dat het overgrote deel van de oppassers te vertrouwen is. En ik ben ervan overtuigd dat ik namens het overgrote merendeel van de mannelijke – en uiteraard ook de vrouwelijke – kinderleid(st)ers en oppassers spreek als ik zeg dat iedereen walgt van het misbruik dat Mikelsons gepleegd heeft op al die jonge kinderen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden