commentaarjeugdzorg

Schandalig, hoe mishandelde en verwaarloosde kinderen in de kou staan

Een schokkend inspectierapport toont zowel een falende jeugdzorg als een falend decentralisatiebeleid.

Hulpverlener neemt een test af bij een meisje.  Beeld ANP
Hulpverlener neemt een test af bij een meisje.Beeld ANP

Een kind dat door de rechter uit huis wordt geplaatst omdat het wordt mishandeld, krijgt lang niet altijd de hulp die het verdient. Gemeenten proberen zich soms onder hun verplichtingen uit te draaien en vaak duurt het veel te lang voordat adequate opvang wordt geregeld. Deze conclusie wordt getrokken in een schokkend rapport van de Inspecties Gezondheidszorg en Justitie.

Natuurlijk is de jeugdzorg moeilijk te organiseren en zijn de kosten moeilijk te beheersen. De decentralisatie van de jeugdzorg naar de gemeenten werd in 2015 ingevoerd omdat het oude systeem evenmin voldeed. Maar het rapport gaat niet over de sterke toename van lichte vormen van jeugdzorg, waarbij inderdaad kritische vragen kunnen worden gesteld. De inspecteurs bekritiseren juist de hulp aan evidente noodgevallen, kinderen die worden mishandeld of verwaarloosd, met ouders die niet kunnen of willen meewerken. Het is schandalig dat de samenleving deze kinderen zo in de kou laat staan.

Terecht heeft het kabinet nu ingegrepen. De decentralisatie wordt gedeeltelijk teruggedraaid. Eerder al werd bekend dat het kabinet een miljard extra voor jeugdzorg uittrekt, nadat in 2015 fors was bezuinigd.

Daarmee erkent het kabinet dat de decentralisatie op een fiasco is uitgelopen. Hopelijk betekent dit ook het einde van een perverse bestuursfilosofie, waarbij gemeenten financieel worden geprikkeld zorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Vaak betalen gemeenten zulke lage tarieven dat veel jeudgzorginstellingen in financiële problemen verkeren. Bovendien laat de inspectie zien dat kwetsbare kinderen soms inzet zijn van een onwaardige koehandel.

Het kabinet moet de regie weer in handen nemen en de rechten van kinderen garanderen. Een goede jeugdzorg is niet alleen een kwestie van geld. Ook in de jeugdzorg klagen professionals over de last van bureaucratie, werkdruk en slechte organisatie. Ziekteverzuim en verloop zijn hoog, waardoor de problemen alleen maar erger worden. Zoals bij veel publieke diensten zouden de professionals veel meer autonomie en vertrouwen moeten krijgen, waardoor zij het werk kunnen doen waarvoor zij gekozen hebben, het helpen van kwetsbare kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden