ColumnMax Pam

Schaken is een homoseksuele handeling van mannen onder elkaar

Een paar dagen geleden werd in deze krant voorzichtig de vraag opgeworpen of homo’s anders sporten dan hetero’s. Voorzichtig, want het is een gevoelig onderwerp en wie iets zegt dat incorrect klinkt, kan onmiddellijk rekenen op beschuldigingen van homofobie, seksisme of zelfs van racisme. René van der Gijp – toegegeven, niet de meest fijnbesnaarde – kreeg in NRC Handelsblad een hoop over zich heen toen hij zei dat homo’s een bestaan als kapper ambiëren boven dat van voetballer.

Lisa Peters moest zodoende spitsroeden lopen toen zij schreef dat wetenschappelijk onderzoek wel degelijk ‘suggereert dat er epigenetische verschillen bestaan tussen gay mannen en hun heteroseksuele seksegenoten die verder gaan dan de voorkeur voor mannen en/of vrouwen’. Het zou dus erfelijk bepaald kunnen zijn dat homo’s andere sporten kiezen dan hetero’s. Het is zelfs mogelijk dat homo’s helemaal niet van sport houden – wij spreken hier uiteraard niet over individuen – maar inderdaad liever gaan werken bij een kapper. Ik zou niet weten wat daar mis mee is in deze tijden van sportverdwazing.

Graag wil ik ook een andere verklaring aandragen, uit een andere hoek. In de schaakwereld heeft men zich er lang over verbaasd dat onder schakers geen homoseksuelen voorkomen. Als één op de tien mensen homoseksueel is, dan zou ook één op de tien grootmeesters homoseksueel moeten zijn. Vreemd genoeg is dat niet zo. Je moet ze met een vergrootglas zoeken en dat is niet omdat de coming-out een probleem zou zijn. Op dit gebied zijn schakers over het algemeen ruimdenkend.

De Nederlandse grootmeester Hein Donner (1927-1988) had deze verklaring: onder schakers komt homoseksualiteit niet voor, omdat in wezen alle schakers homoseksueel zijn. Schaken is een puur homoseksuele handeling van mannen onder elkaar, die op een bord met hun handen vieze dingen doen met poppetjes. Juist vanwege de homoseksuele aard van het schaken is het niet nodig de homoseksualiteit ook buiten het bord te praktiseren.

Mij lijkt dat een plausibele theorie, waarmee tevens wordt verklaard dat de schaakwereld voor vrouwen lang een gesloten bastion is geweest, overigens zonder dat men vrouwen echt heeft geweerd.

Maar wat voor schaken geldt, geldt natuurlijk ook voor andere sporten. Wie het WK voetbal heeft gevolgd, kan onmogelijk het homoseksuele element zijn ontgaan. Het is natuurlijk heerlijk om als man aan andere mannen te trekken en te duwen, hoe lichamelijker hoe beter. En moet je ze zien als er is gescoord! Boven op elkaar springen, rollebollen en rare dansjes maken. Toen Neymar raak had geschoten, werd hij bedolven onder zijn medespelers, van wie er ééntje midden in die menselijke kluwen overduidelijk neukbewegingen maakte.

En dat allemaal in Rusland, het land waar het verboden is ‘propaganda’ voor homoseksualiteit te maken! Kun je nagaan hoe krankzinnig de wereld is geworden.

Dankzij dit inzicht kan nu ook begrepen worden waarom het met gemengde sporten als korfbal nooit iets zal worden. Een ander punt waar ik beslist op moet wijzen, is de beloning na afloop van een wedstrijd: het gezamenlijk douchen. Leuk naar elkaars pik kijken en de lengte vergelijken – wat wil een man nog meer? Helaas is het gezamenlijk douchen door de oprukkende preutsheid in diskrediet geraakt. Dat is een cultuurbreuk met zulke grote gevolgen dat wij die niet meer kunnen overzien. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden