ingezonden brieven

Schaf eindelijk dat bijzonder onderwijs af

Redactie
Het Utrechtse Kathedrale Koor in actie in februari 2020.   Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone
Het Utrechtse Kathedrale Koor in actie in februari 2020.Beeld Hollandse Hoogte / Werry Crone

Net als Ronit Palache vind ik al vijftig jaar dat het bijzonder onderwijs moet worden afgeschaft.

In tegenstelling tot haar heb ik een seculiere opvoeding gehad. Op de lagere school kregen we godsdienstles en maakten zo kennis met andere religies. Ik kreeg van mijn ouders de kinderbijbel en las het als een sprookjesboek. Waarden als verdraagzaamheid en barmhartigheid heb ik daaruit meegenomen.

Op eigen verzoek ging ik naar de zondagsschool. Voor de verhalen, maar vooral vanwege het zingen van de psalmen. De tekst snapte ik niet, maar de muziek ontroerde me. Ik werd lid van het kinderkoor en heb in verschillende kerken in de omgeving meegezongen. Daar raakte ik onder de indruk van de imposante gebouwen met hun gewijde sfeer.

Ik luister nog heel graag naar religieuze muziek en bezoek kerken als musea. Die vrije keuze heeft bij mij dus geleid tot kennis en begrip van alle religies en me verrijkt op muzikaal en cultureel gebied. Dit in tegenstelling tot een aantal vrienden, die religieus opgevoed en gevormd zijn en een diepe afkeer hebben van de muziek en vooral ook van de kerken. Ze worden dan onpasselijk.

Laten we in godsnaam het bijzonder onderwijs afschaffen en kinderen van jongsaf met elkaar laten spelen en leren, opdat gelijkwaardigheid en verdraagzaamheid er met de paplepel wordt ingegoten.

Durske Jacobs, Nieuwkoop

Functie elders

Had ik geld en puf, dan zou ik nu een uitzendbureau beginnen met die naam.

Rosalie van Woerkom, Vogelenzang

KLM Open

Als golfliefhebber ben ik blij dat ik mijn sport ook tijdens de lockdowns kon blijven beoefenen. Bovendien volg ik de topspelers op tv. Maar als ik zie dat er in september nog een KLM Open staat gepland, dan zakt mijn broek af. Miljardensteun en dan je naam en bijbehorend sponsorgeld blijven geven aan een golftoernooi met een pot van 1 miljoen euro is op zijn minst onwenselijk. Mijn idee: noem het de Belastingbetaler Open, met vrije toegang.

Johan van Dam, Alphen aan den Rijn

Complottheorie

Daan Heerma van Voss geeft met zijn werkdefinitie ‘een complottheorie is een alternatief verklarend stelsel van oorzaak- en -gevolgredeneringen dat er op wijst dat een klein gezelschap met voorbedachten rade een grootschalige misleiding op touw heeft gezet vermoedelijk om grote criminele of immorele daad te verhullen’ een prima definitie van religieuze organisaties. Van geldklopperij tot seksuele misdragingen, ontkennen van wetenschap en overtreden van overheidsregels, alles valt er onder. God wil het immers.

Jos de Klerk, Rotterdam

Bijbel

De recente incidenten rond streng-gereformeerden op Urk, in Krimpen a/d IJssel en op de Gomarus-school in Gorinchem laten zien dat deze mensen de Bijbel misschien wel helemaal van binnen en van buiten kennen, maar er helemaal niets van hebben begrepen.

Wim Teunissen, Bussum

Barbara Baarsma c.s.

Barbara Baarsma c.s.betogen dat de oversterfte door gemiste zorg groter is dan de oversterfte door corona. Je had corona dus beter de vrije loop kunnen laten. Men vergeet echter dat de oversterfte door corona dan vele malen groter was geweest – en dat mensen de reguliere zorg nog sterker hadden gemeden, uit angst om corona te krijgen. De logica van Baarsma is dat het hek van het leeuwenverblijf kan worden verwijderd: er is immers nog nooit een leeuw ontsnapt.

René Geerling, Haarlem

De post Onderwijs

Voor het ministerschap word je gevraagd. Openlijk solliciteren is not done, je kunt wel genoemd worden. Omdat ik het vermoeden heb, dat ze niet in de wandelgangen wordt ‘genoemd’ en ik ook mijn twijfels heb of kritische, kundige vakmensen wel zo worden gewaardeerd in Haagse Kringen, rust op mijn simpele burgerschouders de taak haar (ja, ja, het is nog een vrouw ook), nogmaals te noemen: Aleid Truijens als minister van Onderwijs.

Beste Sigrid Kaag, vraag haar. Een betere vind je niet voor die post. Nieuw leiderschap.

Cor Hopman, Bathmen

Mens & Moraal

Met de gebruikelijke belangstelling de rubriek Geachte redactie gelezen in de zaterdagkrant. Ik mag er toch vanuit gaan dat het bestaan van de Henk Moraal en Maarten Mens telefonisch is getoetst door de redactie.

Aart Balt, Houten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden