Opinie

'Schaf de huurbescherming af en zeg de huur voor middeninkomens op'

In feite, stelt diaconaal schuldhulpverlener Jaap Bos, subsidieert de overheid met de huurbescherming het autobezit van de middeninkomens. Om de lagere inkomens te helpen, moeten we daar vanaf. 'Ze zullen hun auto moeten verkopen om een woning op de ongesubsidieerde huurmarkt te kunnen bekostigen.'

Een huurwoning Beeld anp

Er kwam eens een diaken mijn advies vragen over een steun-aanvraag van een gescheiden vrouw van middelbare leeftijd. Ze had 600 euro achterstand op de zorgpremie. Nu dreigde de verzekeraar over te gaan tot zogenaamde bronheffing. Dat betekent rechtstreekse inning van de premie bij haar werkgever. Daarbovenop zou ze dan ook nog maandelijks een bestuurlijke boete van 30 euro moeten betalen aan het centraal justitieel incassobureau. Ze zat klem. Het lukte haar niet om per week meer dan 20 uur werk te vinden. Ze had wel een oud autootje, maar verkoop daarvan zou nog niet eens die 600 euro opbrengen. En ze had die auto echt nodig om haar kleinkinderen te kunnen bezoeken. Ze schaamde zich om haar kinderen om hulp te vragen.

De diaconie heeft die 600 euro betaald onder voorwaarde dat ze haar auto zou verkopen en de opbrengst zou terugbetalen aan de diaconie. De rest zou ze geschonken krijgen. Zonder gebruikskosten van die auto zou er geen nieuwe achterstand meer hoeven te ontstaan.
Eigenlijk zou ze beter kunnen verhuizen naar de stad van haar kinderen, om oppasoma te zijn. De woningnood op de sociale huurmarkt belemmert dat.

Wind van voren
Wanneer ik dit verhaal vertel aan mensen die iets over mijn werk als diaconale schuldhulpverlener willen weten, krijg ik de wind van voren. Misgun jij zo'n oma haar auto, mag dat ook al niet meer? Natuurlijk gun ik haar dat, maar ik zou dat autogebruik slechts in uitzonderlijke gevallen willen laten bekostigen door de diaconie.

Brussel heeft Nederland op de vingers getikt omdat er te veel goedbetaalde mensen gebruik maken van gesubsidieerde sociale huurwoningen. De EU heeft de grens gelegd bij een jaarinkomen van 33.000 euro. Volgens het CBS zou het om een derde van het aantal sociale huurwoningen gaan.

De woningcorporaties hebben van de minister opdracht gekregen, om deze huurders te belasten met een extra huurverhoging. Maar de corporaties hebben geen recht om naar hun inkomen te vragen. En de belastingdienst mag ze die gegevens niet verstrekken vanwege de privacy. De ING heeft becijferd dat er volstrekt onvoldoende woningen op de koopmarkt beschikbaar zijn in een prijsklasse, die voor deze categorie betaalbaar is.

Afschaffing huurbescherming
Ik pleit voor afschaffing van de huurbescherming, omdat deze naoorlogse distributiemaatregel de huurmarkt scheef getrokken heeft. De regering zou in een convenant met de corporaties kunnen afspreken, dat ze de huur niet zullen opzeggen aan mensen met een lager inkomen dan 33.000. Dat is de EU-grens. Een huurder zal zich dan bij de kantonrechter kunnen verdedigen met overlegging van zijn inkomensgegevens en een beroep op het convenant.

Veel modale huurders zullen inderdaad in de problemen komen. Ze zullen hun auto moeten verkopen, om een woning op de ongesubsidieerde huurmarkt te kunnen bekostigen. Ik misgun ze hun auto echt niet, maar op mijn spreekuur bij de voedselbank zie ik veel schrijnender gevallen, met een heel ander soort scheefstand. Mensen met een minimuminkomen, die op een wachtlijst staan voor een sociale huurwoning, omdat een derde daarvan bezet wordt gehouden door modale inkomens. Velen zijn aangewezen op het illegaal bewonen van een beschimmelde stacaravan op een camping, tegen 600 euro per maand, zonder dat ze in aanmerking komen voor huurtoeslag. Voor eten zijn ze aangewezen op de voedselbank.

Zomerhuisje
De toenmalige gemeente Vlodrop had een bewoner van een zomerhuisje inschrijving in de gemeentelijke basisadministratie geweigerd. Op klacht van deze man heeft de minister van Binnenlandse Zaken dit besluit vernietigd, omdat de gemeente moet uitgaan van de feitelijke situatie, zelfs als die illegaal zou zijn. Een paar jaar later stonden er 20 ingeschreven in de GBA. Sommigen hadden zelfs een gemeentelijke verklaring dat permanente bewoning was toegestaan, anders konden ze geen hypotheek krijgen.

De minister van Volkshuisvesting probeert al jaren tevergeefs om hier streng tegen op te treden. Het lijkt efficiënter om te gaan bevorderen dat sociale woningen slechts bewoond worden door de echte minima.
Zolang de huurbescherming niet wordt afgeschaft, subsidieert Nederland in feite het autobezit van mensen met een modaal inkomen. Geen wonder dat Brussel zich hieraan stoort.

Mr. ing. Jaap P. Bos is diaconaal schuldhulpverlener in Eindhoven


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden