Opinie

Sanders moet nu kiezen voor Clinton

Hoewel pas morgen de laatste democratische voorverkiezing plaatsheeft, is nu al duidelijk dat Sanders heeft verloren. Hij doet er goed aan het voorbeeld van Clinton te volgen die zich in 2008 na verlies achter Obama schaar-de om de achterban te verenigen.

Beeld epa

Het was november 2007 toen ik als Obamacampagnemedewerker aanwezig was bij het Jefferson Jackson-evenement in Iowa. Op deze traditionele bijeenkomst betogen alle Democratische kandidaten waarom juist zij moeten winnen in de eerste en daar-om belangrijke voorverkiezing. Over-al hingen vlaggen en spandoeken, en in de koude arena weerklonken continu de leuzen voor de diverse kandidaten. Een belangrijk meetmoment voor de campagnes: wie heeft de organisatie ter beschikking om de achterban naar het evenement te krijgen en op verkiezingsdag naar de stembus?

Een serieuze aangelegenheid, vooral omdat deel zijn van een campagneteam niet een baan is, maar een levensstijl. Je werkt zeven dagen per week, meestal vijftien uur per dag. Op Eerste Kerstdag kregen wij een halve dag vrij. We waren dus dag in dag uit - met alle collega's om ons heen - bezig met de kernvraag hoe we de Clinton-machine het hoofd konden bieden.

Dan ontstaat er al snel een sfeer waarbij je een persoonlijke aversie tegen de opponent van jouw kandidaat ontwikkelt. Toen Clinton het woord kreeg op het evenement luisterde ik vooral geagiteerd naar haar speech. Ik begreep haar supporters niet, het was toch overduidelijk dat haar campagne niet uit het hart kwam?

Gelukkig won Obama in Iowa en uiteindelijk de nominatie. Maar de aversie tegen Clinton bleef. Tijdens de campagne van 2012 leerde ik mensen kennen die in 2007 ook in Iowa aan het werk waren, maar voor Clinton. Dat bleken uiterst redelijke mensen te zijn die ik nu tot mijn vrienden reken. Langzaam kwamen steeds meer mensen uit de Obama-wereld terug op hun oorspronkelijke mening over Clinton, met name zij die haar een-op-een meemaakten.

Aversie blijkt onterecht

Als vervolgens ook Obama - wiens oordeel je zo vertrouwt - zich consistent lovend over haar uit, kom je tot de conclusie dat je te diep in de campagne zat om in redelijkheid een mening te formuleren. Aversie tegen de persoon blijkt niet terecht.

Sanders en zijn campagneteam moeten nu door een soortgelijk proces heen, en wel urgent, het liefst in een paar weken. Maandenlang hebben zij alles gegeven om de nominatie te winnen. Vriendschappen zijn verwaterd, relaties beëindigd en de schijf van vijf is al lang geleden ingewisseld voor pizza. Dan is het gewoon heel moeilijk om in te zien dat de wedstrijd verloren is en al helemaal dat je de opponent moet steunen.

Dit proces zal voor iedereen gemakkelijker verlopen als Sanders doet wat Clinton in 2008 deed: oproepen tot eenheid en zich scharen achter de winnaar. Want hoe belangrijk de strijd om de nominatie ook voelt, de echte strijd gaat om het Witte Huis. Van armen in de lucht naar handen uit de mouwen, dus.

Timothy Prescott werkte in het analytics-team van de Obamacampagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden