Commentaar

Samsons asielplan illustreert ondergang Europa

Ook Samsoms nieuwste asielplan is alweer afgeschoten, maar intussen komt het kabinet niet verder.

Diederik Samson Beeld anp
Diederik SamsonBeeld anp

Het gat van slechts vijf weken tussen Diederik Samsoms eerste asielplan en zijn tweede toont aan hoe snel het bergafwaarts gaat in Europa zodra het ieder voor zich wordt. Eerst wilde hij een luchtbrug vanuit Turkije in combinatie met het tegenhouden van iedereen die zonder uitnodiging Europa binnen probeert te komen. Nu de Turkse kustbewaking nog steeds niet op gang komt, suggeert hij om dan maar alvast over te gaan tot de tweede helft van het plan - het overnemen van honderden vluchtelingen per dag uit Turkije.

De voornaamste ontwikkeling in de tussentijd: het hek bij de Macedonische grens, waardoor nu dagelijks 2.000 migranten stranden in Griekenland. Samsom wijst er terecht op dat de humanitaire crisis die daar nu plotseling dreigt minstens zo ongewenst is als de ongecontroleerde migratie die de lidstaten boven het hoofd groeit.

Dat betogen de Europese leiders ook, maar intussen wekken ze de indruk dat het eigenlijk niet slecht uitkomt: wie Macedonië niet in komt, bereikt ook West-Europa niet. In feite doen de Macedoniërs waar een flink deel van de Europese publieke opinie om vraagt.

Tegelijkertijd groeit in de hoofdsteden het besef dat dit geen structurele oplossing kan zijn, al is het maar omdat Griekenland niet in de steek kan worden gelaten. En daarmee keert Brussel weer terug bij de opdracht die er al maanden ligt: Turkije overhalen tot echte kustbewaking.

Samsoms luchtbrug is ook een reactie op de onmacht die het kabinet daarin al te lang uitstraalt. Staatssecretaris Dijkhoff betoogde donderdag opnieuw dat Samsom zich geen zorgen hoeft te maken: er is geen impasse met Turkije en op de Europese top van aanstaande maandag worden al hardere afspraken gemaakt.

Dat zou mooi zijn, maar het kabinet zal hopelijk ook beseffen dat het dit niet kan blijven beloven. Half maart loopt de deadline af die premier Rutte zelf stelde. Als het dan niet beter wordt, verdwijnt ook in Nederland het politieke draagvlak om nog zaken met de Turken te doen. Dan komt Samsoms luchtbrug er waarschijnlijk alsnog, maar dan vanuit Griekenland. Waarmee de wanorde blijft bestaan, evenals het probleem van de omslaande rubberboten op de Egeïsche zee. Daar wordt niemand beter van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden