OpinieCommentaar

Rutte zet keihard door in de afschaffing van de dividendbelasting, zonder enig draagvlak

Peter Giesen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De afschaffing van de dividendbelasting ondermijnt het politieke midden en versterkt het wantrouwen.

De halsstarrige weigering van premier Rutte om de afschaffing van de dividendbelasting te herzien schaadt het aanzien van de politiek. Zij bevestigt het beeld dat de gevestigde politieke partijen de belangen van het grote bedrijfsleven zwaarder laten wegen dan die van gewone burgers.

De afschaffing van de dividendbelasting is meer dan een dure maatregel waarvan vrijwel niemand het nut inziet. Sinds de kredietcrisis van 2008 is het wantrouwen tegen de politieke en financiële elite sterk gegroeid. Niet alleen immigratie, maar ook de onvrede over toenemende sociale ongelijkheid is een oorzaak van de opmars van het populisme. Terwijl de fat cats in het bedrijfsleven meer gingen verdienen, stagneerden de inkomens van de meeste werknemers.

Men zou verwachten dat de VVD zich rekenschap zou geven van deze veranderde stemming. Zij bedreigt immers de middenpartijen waartoe de liberalen ook behoren. Daar blijkt echter niets van.

Sinds premier Rutte tijdens de formatie de afschaffing van de dividendbelasting uit zijn hoge hoed toverde, heeft hij de slag om de publieke opinie verloren. Zelfs het bedrijfsleven hecht weinig belang aan een plan dat slechts drie grote bedrijven ten goede komt: Shell, Unilever en AkzoNobel. Alleen Unilever-topman Paul Polman verdedigde de maatregel. Omdat hij zo alleen staat en direct belanghebbende is, kreeg zijn optreden iets potsierlijks.

De coalitiepartners D66 en ChristenUnie verklaren openlijk tegen te zijn, maar zij leggen zich neer bij de afschaffing ter wille van het coalitiebelang. Niet ten onrechte noemde D66-coryfee Terlouw deze opstelling ‘ondemocratisch’. Met powerplay drukt de VVD een plan door dat niet in haar verkiezingsprogramma stond, tegen de zin van een meerderheid van de Kamer.

Niettemin zet Rutte keihard door, zonder enig draagvlak. De houding van de VVD versterkt het wantrouwen in de politiek. Zij wekt de verdenking dat premier Rutte, zelf ex-werknemer van Unilever, te gemakkelijk luistert naar de lobby van het grote bedrijfsleven. De afschaffing van de dividendbelasting ondermijnt daarmee het politieke midden waaraan Nederland zijn stabiliteit en verstandige compromiscultuur te danken heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden