Rutte vist in Wilders' vijvertje

De nieuwe verkiezingsslogan van de VVD luidt 'Normaal. Doen.' Dat bleek uit een advertentie in de maandagkranten met de kop 'Aan alle Nederlanders'. Waarom is gekozen voor 'Normaal. Doen.' en niet voor 'Normaal doen.' weet ik ook niet. Mogelijk is de slogan voorgelegd aan een kiezerspanel en vond dat 'Normaal. Doen.' vanwege de iets kortere zinsbouw begrijpelijker dan 'Normaal doen.'

'Aan alle Nederlanders' is geen herhaald verzoek aan Wilders om normaal te doen. Beeld anp
'Aan alle Nederlanders' is geen herhaald verzoek aan Wilders om normaal te doen.Beeld anp

In elk geval was de boodschap van premier Rutte die maandag naast elk ontbijtbordje lag wel degelijk dat we normaal moeten doen met z'n allen. Je moet normaal doen of weggaan, schreef Rutte. Wie zo nodig abnormaal wil doen, doet dat maar lekker in een ander land. Een land dat vermoedelijk bij lange na niet zo 'gaaf' is als ons land, mits iedereen hier normaal doet.

De eerste keer dat Rutte iemand verzocht normaal te doen was in 2011. Toen zei Kamerlid Wilders tegen de premier 'Doe eens normaal, man', waarop Rutte scherp riposteerde: 'Doe zelf normaal, man!' Die woordenwisseling zorgde destijds voor veel ophef. Nu zou hij als vrij normaal worden beschouwd, wat maar weer laat zien dat 'normaal' ook een schuivend begrip is.

Dat is ook meteen het probleem van 'Aan alle Nederlanders' (behalve de abnormale): mijn normaal is niet dat van mijn buurman en dat van Wilders niet dat van Jesse Klaver.

'Aan alle Nederlanders' is geen herhaald verzoek aan Wilders om normaal te doen. Rutte heeft het over abnormaal gedrag van immigranten en niet over abnormaal gedrag in het algemeen. Misschien meent de premier dat abnormaal gedrag is voorbehouden aan allochtone Nederlanders, misschien zijn er twee soorten abnormaal gedrag en moeten we abnormaal gedrag van autochtonen leren zien als een vorm van inheems normaal gedrag.

Hoe dan ook, met 'Aan alle Nederlanders' is de campagne voor de Kamerverkiezingen van maart officieel van start gegaan. De paginagrote advertentie in alle landelijke kranten heeft een lieve duit gekost, en dat geld besteed je niet om een bijzaak van kanttekeningen te voorzien.

Toen Rutte afgelopen zomer in het programma Zomergasten al degenen die niet normaal doen verzocht 'op te pleuren', was dat een campagnetechnische try-out. Even kijken hoe het voorstel zou vallen. Kennelijk waren de resultaten positief. Daarop besloot het VVD-campagneteam vol in te zetten op 'Normaal. Doen.'

'De komende tijd is bepalend voor de koers van ons land', schrijft de premier. 'Er ligt slechts één vraag voor: wat voor land willen we zijn?' Juist, een normaal land.

Dus wie zich straks in het stemhok laat leiden door de economie, de zorg, Europa, het vluchtelingenvraagstuk, de belastingdruk, het dierenwelzijn, duurzaamheid, defensie of andere trivia, is verkeerd bezig. Het gaat om 'Normaal. Doen.', om het kenmerk van de ware Nederlander: 'Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.'

'Normaal. Doen.' is het antwoord van de VVD op de PVV, de partij die het normaal doen wat scherper formuleert, evenals de keuze 'doe normaal of ga weg'. Maar de onderliggende gedachte is bij beide partijen dezelfde. Logisch, Rutte gooit met 'Aan alle Nederlanders' zijn hengeltje uit in Wilders' vijver.

De verkiezingen gaan tussen Wilders en Rutte en er is maar één thema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden