Column

Rutte, steek licht poldervariantje op en overweeg legalisering

Vera Bergkamp van D66 had de hele zomer gelobbyd en haar chef Alexander Pechtold ging op Prinsjesdag in het diepste geheim in conclaaf met partijleider Jan Roos van VNL. Het resultaat is een initiatiefwet waarin de legalisering van wietteelt wordt geregeld. Die kan op een meerderheid rekenen van één stem rekenen - als er tenminste geen voorstander de trein mist. Dat mag je gerust spectaculair noemen.

Mark RutteBeeld anp

Eerst jaste D66 de donorwet door de Kamer - mede dankzij een tegenstander die de trein miste - en nu dit weer: op het scheiden van de markt trekken de Democraten plannen over de streep waarvan iedereen tot voor kort nog dacht dat realisatie ver voorbij de horizon lag. Een kwestie van scherpe timing: na de verkiezingen zouden beide wetten vermoedelijk kansloos zijn. D66 maakt handig gebruik van de profileringsdrang van de PvdA jegens regeringspartner VVD en in het geval van de wiet van die van Jan Roos in het algemeen. Roos gaf 'zijn' Kamerleden Bontes en Van Klaveren opdracht een ommezwaai te maken. En aangezien die twee Roos nodig hebben om hun baantje ook na 15 maart te behouden, gingen ze meteen akkoord.

Echte legalisering is het overigens niet: de productie van wiet blijft strafbaar, maar het gedoogbeleid wordt uitgebreid. Staatsgecontroloeerde telers met een vergunning mogen in het plan van D66 voortaan leveren aan coffeeshops van wie de verkoop al veel langer werd gedoogd. Geen toonbeeld van lef en helderheid, maar gezien de omstandigheden kennelijk het hoogst haalbare - het blijft wel Nederland.

Van Vera Bergkamp moeten we weer een gidsland in Europa worden, een mooi streven. Wereldwijd lopen we al flink achter, behalve in Uruguay is wiet inmiddels in vier Amerikaanse staten legaal: Alaska, Colorado, Oregon en Washington. In elf andere, waaronder Californië en New York, zijn de voorbereidingen voor legalisering vergevorderd.

De coup van Bergkamp komt op de dag waarop in de Volkskrant een verhaal stond over de successen van de Taskforce Brabant Zeeland. Directeur Caspar Hermans verklaarde trots dat hij al heel wat telers uit zijn jachtgebied had verdreven naar Gelderland en België. De uitzichtloosheid van de huidige wietbestrijding kon niet beter worden weergegeven.

Het plan van D66 komt tegemoet aan wat burgemeesters van bijna alle grote steden al heel lang willen: experimenteren met een benadering die de patstelling doorbreekt. Tot dusver liepen ze op tegen de vastgeroeste, bangelijke opvattingen van Haagse politici, met name die van CDA en VVD.

Als de wet door de Tweede Kamer komt, moet hij ook nog door de Eerste. Daar zullen een paar progressieve VVD-senatoren Nederland weer iets van zijn liberale imago terug moeten geven. Zulke senatoren zijn er heus wel.

Premier Rutte zei gisteren dat hij de initiatiefwet een 'tikje naïef' vond. Volgens hem hebben de tevreden Hollandse rokers geen zin in de 'lichte poldervariant' die de staatskwekerijen straks kennelijk gaan telen. Hij denkt bovendien dat de illegale productie voor de export in stand blijft.

Een verziekt systeem kost miljarden aan repressie en vormt een gevaar voor de volksgezondheid. De staat loopt honderden miljoenen aan belastingen mis, hele volkswijken worden gecorrumpeerd en het systeem zet een bonus op criminaliteit. In plaats van met versleten clichés te komen, zou Mark Rutte even een licht poldervariantje moeten opsteken en relaxed moeten nadenken of er niet toch een paar rationele argumenten zijn die pleiten voor de Bergkamp-wet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden