Rutte, red de ggz!

Mark Rutte tijdens debat over de memo’s, 25 april. Beeld ANP

Brief van de dag: Mark Rutte, onze nationale vergeetspecialist

Mark Rutte blijkt keer op keer de geniale vergeter te zijn van dingen die hem in de problemen zouden brengen wanneer hij ze had onthouden. Dingen van toen zijn in veel gevallen nog steeds de drijfveer achter de psychische problemen van nu. Herinneringen aan nare gebeurtenissen zijn bij alle angstklachten overduidelijk aanwezig, vooral bij de posttraumatische stressstoornis, maar ook bij depressieve stoornissen.

Om de enorme kosten, wachttijden, werklast en andere ellende in de ggz aan te pakken moet Mark Rutte, onze nationale vergeetspecialist, per direct aan slag. De tienduizenden patiënten, die geplaagd worden door pijnlijke herinneringen, kan hij enorm helpen bij het aanleren van het grote vergeten. Zijn je traumatische herinneringen een hel? Met Marks hulp vergeet je ze snel!

Marks Missing Memory Method (MMMM), effectieve hulp bij het vergeten van psychisch leed; iets voor onze premier om echt trots op zijn!

Ger Schurink, Borne

Rutte, stap op

Wanneer je keer op keer ‘speelt’ met het vertrouwen als leider van het land, dan komt er een moment dat het vertrouwen zoek is. Voor onze minister-president is dat moment aangebroken. Er zijn maar twee mogelijkheden: hij liegt voortdurend of hij kan essentiële zaken niet (meer?) goed onthouden. In beide gevallen is het einde verhaal. Een leugenaar als minister-president kan niet, een incompetente leider kan ook niet. Rutte zou er verstandig aan doen op te stappen en dat geldt ook voor de andere leiders die niets (meer?) weten van essentiële zaken bij de formatie.

Herman van KriekenBabyloniënbroek

Kater

Na het zoveelste onnavolgbare gedraai van premier Rutte is Nederland nog steeds een gaaf land, maar met een regering van het niveau van een bananenrepubliek. Ik heb het debat met stijgende verbazing en weerzin afgekeken en ben met een kater wakker geworden. Wat een dedain en minachting voor parlement en bevolking. Deze premier en zijn trouwe volgelingen zullen mijn vertrouwen niet meer terugwinnen.

Aat de Jong, Middelburg

Debattechniek

Debattechniek voor VVD’ers (gevorderden). Zeg niet dat je je iets herinnert wat níet is gebeurd. Dat wil wel eens fout aflopen (casus Zijlstra, datsjadebat). Het omgekeerde komt echter wél van pas: beweren dat je bent vergeten dat iets wél heeft plaatsgevonden (meerdere casussen Rutte). Organiseer dan voor de zekerheid steun van een partijgenoot die de leugen tijdens het debat omdoopt tot de onwaarheid. Dat woord ligt feitelijk en gevoelsmatig dichter bij waarheid (casus Dijkhoff, dividendmemo). Let op: probeer al deze posities te vermijden, want de kans bestaat dat andere partijen en de kiezers (!) halve waarheden uitleggen als hele leugens.

Boudewijn Otten, Groningen

Parlementaire enquête

Een motie van afkeuring is hetzelfde als een tweet, maar dan netjes: ‘U heeft gelogen en dat vinden wij niet zo leuk.’ Om de premier en zijn coalitiepartners duidelijk te maken dat de volksvertegenwoordiging leugens niet accepteert, wordt het tijd voor een ander middel. Het bedrag van 1,4 miljard per jaar rechtvaardigt de kosten daarvan: een parlementaire enquête. Hierbij staat iedereen onder ede waardoor de schimmige en respectloze taalspelletjes genadeloos kunnen worden afgestraft. Een minderheidsrecht van de Tweede Kamer om dit middel in te kunnen zetten, moet dan ook snel op de agenda.

Pauline de Groot, Utrecht

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memo's rond de afschaffing van de dividendbelasting. Beeld ANP

Gruwelijk liegen

Vanaf de jaren zestig volg ik de politiek en het was vaak huiveringwekkend hoe de kiezer bedrogen werd en hoe gruwelijk er gelogen werd. VVD’ers waren altijd in zoverre eerlijk dat ze in niets ontkenden dat ze openlijk de hebzucht aanhangen. Schokkend was altijd dat mensen met principes juist anders deden dan ze volgens hun principes (christelijke of socialistische) zouden moeten. Wat ik woensdag zag gebeuren, was niet te geloven. Buma kwam bijna niet uit zijn woorden van het liegen.

Benne Holwerda, Groningen

Vreemde vogels

De regering is ongemerkt, zonder verkiezingen, overgegaan in het kabinet Shell-Unilever. En in de Kamer hebben we er opeens een struisvogel bij. Buma antwoordt op de vraag of hij de memo’s herkende van de formatie, dat hij ze bewust niet heeft gelezen voor het Kamerdebat. Nu hoeft hij niet te liegen of zich te verschuilen achter de leugens van Wiebes en Rutte. Rutte is een paradijsvogel (kijk mij eens hoe handig ik mij er weer uitpraat en hoe trots ik hier op ben). Het lijkt er steeds meer op dat deze vreemde vogels denken dat alle Nederlandse kiezers gek zijn. Het wordt tijd dat ze uitvliegen, het is voorjaar.

Jan Smids, Groningen

Slimme VVD’ers

Wat zijn het toch slimme rakkers bij de VVD. Waar Dijkhoff gewoon toegaf dat de gang van zaken niet goed was geweest en Rutte door het stof ging en er mee weg kwam, vielen Buma maar vooral Pechtold door de mand. Buma die met heel veel woorden probeerde niets te zeggen en Pechtold die als aangeschoten wild stond te wachten op het genadeschot. Mij lijkt dat de rol van Pechtold definitief is uitgespeeld. Hij stond tegen Wilders vooral te jijbakken en is door het appartement blijvend beschadigd. Knap gedaan van de VVD.

R. Dekker, Zaandam

Waardering voor premier

De burger zal het doorzien: de hoog opgespeelde, heilige verontwaardiging van een grote minderheid van de Kamer over de wijze waarop de afschaffing van de dividendbelasting in het Regeerakkoord is gekomen. Hij kijkt naar de samenleving en in zijn portemonnee en waardeert de premier die we al bijna acht jaar hebben, in moeilijke tijden en tijden van voorspoed. Daar doet het piepen en kraken van zijn kabinet bij een onhandige bocht niets aan af.

Max Kerremans, Boskoop

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.