Opinie

Rutte moet zich uitspreken over Zwarte Piet-demonstraties

Het is aan Mark Rutte om namens het voltallige kabinet ondubbelzinnig duidelijk te maken dat in Nederland iedereen dezelfde fundamentele rechten en vrijheden heeft als het om demonstreren gaat, betoogt directeur Amnesty International Nederland Eduard Nazarski.

Eduard Nazarski
 Premier Mark Rutte. Beeld ANP
Premier Mark Rutte.Beeld ANP

Iedereen in Nederland heeft het recht om vreedzaam te demonstreren. Maar zo vlak voor de jaarlijkse intocht van Sinterklaas lijkt dat opeens minder vanzelfsprekend dan het klinkt. Burgers die een Sinterklaasfeest willen zonder of juist mét de ‘klassieke’ Zwarte Piet hebben protesten aangekondigd in verschillende Nederlandse steden. Daarbij tekenen zich scherpe tegenstellingen af.

Op burgemeesters en de politie rust de plicht om de demonstratievrijheid van alle burgers te faciliteren. Ook als dat in de ogen van veel mensen niet uitkomt of geen pas geeft. Demonstreren is een recht en geen gunst. Aankomende zaterdag staan burgemeesters en politie in dat opzicht voor een ingewikkelde opgave.

De discussie over Zwarte Piet loopt ongekend hoog op. Oproepen tot het tegenhouden van vreedzame demonstranten klinken luid en grimmig en er worden serieuze bedreigingen geuit. Het is dan ook belangrijk dat de minister-president leiderschap toont en krachtig weerwoord geeft.

Het is aan de premier om namens het voltallige kabinet ondubbelzinnig duidelijk te maken dat in Nederland iedereen dezelfde fundamentele rechten en vrijheden heeft. Rechten en vrijheden die in onze democratische rechtsstaat alle dagen van het jaar gegarandeerd moeten zijn.

Daarover zwijgen of zelfs anders suggereren creëert de schijn van een land van eerste- en tweederangs burgers. Het is bovendien een gebrek aan steun voor al die burgemeesters en politieagenten die zaterdag naar eer en geweten het goede gaan proberen te doen.

Nederland heeft een lange traditie van discussies die op het scherpst van de snede worden gevoerd. In die traditie is geen plaats voor oproepen tot geweld en het verhinderen van demonstraties. Je respecteert de rechten van andere burgers. Dat is een Nederlandse traditie die niemand onze kinderen mag afnemen.

Eduard Nazarski is Directeur Amnesty International Nederland.

Lees ook: ‘Overheid kan niet meer passief blijven’

Kan de overheid haar afstandelijke en afwachtende rol wel volhouden, terwijl de maatschappelijke spanning verder oploopt? Volgens Menno van Duin en Lex Cachet moet de overheid de kleur van Zwarte Piet niet bepalen, maar zich wel op andere manieren mengen in het debat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden