Rutte is vooral bezig met partijpolitiek, niet met de inhoud

Redactie
Mark Rutte (VVD) voor zijn gesprek met informateur Mariette Hamer. VVD en D66 gaan het proef-regeerakkoord schrijven waarbij partijen zich moeten aansluiten.  Beeld ANP
Mark Rutte (VVD) voor zijn gesprek met informateur Mariette Hamer. VVD en D66 gaan het proef-regeerakkoord schrijven waarbij partijen zich moeten aansluiten.Beeld ANP

Het is nu ruim drie maanden na de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Het lijkt alweer zo lang geleden: in die tijd was iedereen het erover eens dat er snel een nieuwe regering moest komen. We zaten nog midden in de coronacrisis en er lagen grote uitdagingen: stikstof­reductie, klimaatverandering, herziening van de arbeidsmarkt, afhandeling van de toeslagenaffaire en de aardgasschade in Groningen, een nieuw pen­sioenstelsel en zo nog het een en ander. En wat uiteindelijk nog belangrijker is: herstel van vertrouwen in de politiek. Vertrouwen dat de laatste jaren geduchte deuken heeft opgelopen. Om dat vertrouwen te herstellen moest er snel een nieuwe regering komen. Dat vonden alle partijen.

Drie maanden later gaan Rutte en Kaag dan eindelijk een inhoudelijk programma schrijven, maar er is nog geen nieuwe regering in zicht. Het vertrouwen in de politiek is daarmee verder beschadigd door een minister-president die niet de waarheid spreekt en door een regeringspartij die meer met beeldvorming dan met landsbelang bezig is. Je zou verwachten dat de winnaars van de verkiezingen, VVD en D66, nu hun verantwoordelijkheid nemen. Maar vooralsnog is dit niet gebeurd.

Nu de koning geen rol meer speelt in de formatie, kan alleen de Tweede ­Kamer het initiatief nemen om de impasse te doorbreken. Wie dat moeten doen? De fractievoorzitters van de grootste partijen. Maar die zijn tevens onderhandelaars in de formatie en ook nog demissionaire bewindslieden. Dat geeft rolverwarring: je weet nooit in welke rol Mark Rutte aan het woord is wanneer hij de kamer van de informateur verlaat.

Als duidelijke winnaar van de verkiezingen en als leider van de grootste partij in de Tweede Kamer nam Mark Rutte niet de verantwoordelijkheid die zo veel kiezers hem hebben toevertrouwd. Wat wij aan de weet kwamen uit de gesprekken met de informateur ging niet over de toekomst van ons land, over de toenemende ongelijkheid, de crisis in het onderwijs en al die andere problemen, maar over het punt dat twee linkse partijen te veel is (ook al hebben ze samen niet meer dan 17 zetels).

Mark Rutte heeft geen haast, lijkt het. Gedragen door een snelle economische opleving is zijn demissionaire kabinet alweer druk bezig met de begroting voor volgend jaar. Business as usual voor Mark Rutte. Maar daarmee bewijst hij het vertrouwen in de politiek geen dienst.

Gert van den Berg, Nijmegen

Optimisme

Wat fijn dat het mondkapjesplicht verdwijnt. Zo kun je weer volop genieten van de blije en tevreden gezichten van je medemensen. Of is dat te optimistisch ?

Len Koetsier, Groningen

Coronatest

Onze regering stelt 249 miljoen beschikbaar voor coronatesten in de vakantie­periode. Zo voorkomen we dat jongeren worden achtergesteld, lees ik in de krant. Juist die achterstelling van jeugd is onderwerp van mijn colleges voor geneeskundestudenten. Ik vertel hun over kinderen die opgroeien in armoede (bijvoorbeeld doordat onze Belastingdienst hun ouders beschuldigt van fraude), in stress (bijvoorbeeld doordat het herstel van hun door aardbevingen beschadigde Groningse huizen al jaren duurt), of in volledige wanhoop (omdat ze ook tijdens de coronapandemie in een overvol kamp Moria blijven).

Nu begrijp ik dat de prioriteit niet bij deze futiliteiten ligt, maar dat het grote geld moet gaan naar de meest achter­gestelde jeugd: zij van wie de buitenlandse vakantie te duur wordt als ze hun eigen coronatest moeten betalen. Ik zal mijn colleges hierop aanpassen.

Netty Bos, Groningen

Koehandel

‘Kwesties van leven en dood zijn voor mij geen uitruil’, zei Sigrid Kaag in maart tegen de NOS. Maar sinds de formatie in een impasse zit, neemt de druk al aardig toe. Steeds meer Haagse prominenten, zowel binnen als buiten de partij, spreken uit dat dit geen breekpunt in de formatie zou moeten zijn. Zeker niet in crisistijd.

Nu Seegers van de ChristenUnie zich nadrukkelijker in de formatie meldt (Ten eerste, 23/6), dreigen medisch-ethische thema’s opnieuw voor vier jaar in de ijskast te verdwijnen. Zo ook het zelfgekozen levenseinde, een vraagstuk dat helaas voor duizenden mensen tot de urgente kwesties behoort.

De discussie gaat niet over een inhoudelijke toezegging, maar over de vraag of het onderwerp als vrije kwestie op de agenda van de Kamer mag staan. Ik hoop van harte dat Kaag bij haar standpunt blijft en de anderen zich daarbij aansluiten. Democratische vrijheden lenen zich niet voor koehandel, net zomin als kwesties van leven en dood.

Aukje Schrijver, Spaubeek

Hamer

Mark Rutte en Sigrid Kaag zijn aan zet. De eerste ronde van Hamer is mislukt en nu komt ze na honderd dagen met een oplossing die ze al na tien dagen had kunnen voorstellen. Enige bescheidenheid was ­gepast geweest. Maar nee, in de tweede ronde wil ze zelfs de twee schrijvers Kaag en Rutte ‘begeleiden’. Helemaal fout. Je moet de verantwoordelijkheid daar neerleggen waar hij thuishoort: bij Mark en Sigrid, de winnaars van de verkiezingen. Bemoei je er niet mee, ­Mariëtte.

Jan Tolsma, Leiden

App

Geweldig die coronabewijsapp. Met een DigiD de hele wereld rond. Maar ik heb geen DigiD en ik wil geen DigiD. Ben ik dan nu een tweederangsburger die niet meer naar het buitenland mag? Net als al die vaak wat oudere mensen die niet goed met de computer kunnen omgaan? Waarom denkt onze overheid niet wat inclusiever?

Hans van der Meer, Amstelveen

One Nation

Zo zie je dat oude kolonisatoren soms toch iets denken te leren van hun vroegere kolonies: de actie ‘One Britain, One Nation’ is vast en zeker afgekeken van Zambia, waar de zojuist overleden Kenneth Kaunda na het zelfstandig worden zijn land bijeenhield met het motto ‘One Zambia, One ­Nation’. Hij slaagde erin een land met 72 stammen te verenigen, nooit een burgeroorlog geweest. In ‘Great Britain’ zal het nog moeilijk worden om Schotland en Noord-Ierland ‘British’ te houden.

Leon Imandt, Muiderberg

Slopen

Bij ‘slooptherapie’ speelt projectie een grote rol, zo beweert Max Pam. Maar dat ‘inhakken op autowrakken’ lijkt meer op andere freudiaanse afweermechanismen: verschuiving en regressie. Anders gezegd: het lijkt meer op het verplaatsen van een agressief verlangen en op het terugkeren naar kinderlijke boosheid. Projectie is het toeschrijven van eigen emoties aan iemand anders.

Rien Wisse, Breda

Slavernijtentoonstelling

Als uitvloeisel van de slavernijtentoonstelling heeft het Rijksmuseum bij een portret van Alexander Gogel, Bataafs staatsman en oprichter van de Nationale Konstgallery, voorloper van het Rijksmuseum, een extra tekstbordje geplaatst. Het portret is een van de 77 objecten in de vaste collectie die een relatie hebben met de slavernij.

Op het bordje staat vermeld dat ­Gogels handelshuis een lening verstrekte aan twee plantagehouders in Berbice. De ene plantagehouder meldde Gogel op een bepaald moment dat zijn compagnon een slaaf had gedood en een andere had mishandeld. Uit de passage die aan mijn biografie van Alexander Gogel is ontleend, heeft het museum weggelaten dat de plantagehouder verontwaardigd was, dat hij met zijn compagnon niets meer te maken wilde hebben en dat deze uit de kolonie was gevlucht. De vermelding krijgt daardoor een heel andere lading.

Ook is niet vermeld dat Gogel een zwaar verlies op de leningtransactie leed en het bij deze ene transactie liet. Het Rijksmuseum vindt deze feiten ‘niet ­interessant’. Mijns inziens zijn ze wel ­degelijk relevant en ik vind het tenden­tieus om ze niet te vermelden.

Jan Postma, Leiden

Klimaatwet

Bert Wagendorp besprak deze week de problemen die opgelost dienen te worden door het nieuwe kabinet. In de reeks problemen die hij opnoemde stond ook de Klimaatwet. Maar een wet is geen probleem, een wet dient nageleefd te worden. Heel makkelijk, hij is ­namelijk al opgesteld.

Thomas van der Steen, Hilversum

A.L. Snijders

Opvallend hoezeer er wordt gezocht naar de vermeende achterliggende gedachten over schrijfsels van schrijvers. Docenten die na een langdurige studie ons in grote woorden konden vertellen wat de bedoeling van onbetekenende details waren. En o wee als je meende dat het anders zou kunnen zijn.

Ook nu ontstaat er een discussie over wat Peter Müller dreef om zijn pseudoniem A.L. Snijders te kiezen. Als oud-leerling van meester Müller kon ik uit zijn eigen mond optekenen dat het een willekeurige keuze was uit het telefoonboek. Hij vond de naam zo heerlijk nietsbetekenend burgerlijk. Het kon ­iedereen zijn en klonk beter dan zijn eigen ‘Duitse’ achternaam.

Martin Oost, Gouda

Memphis

Voetballer Memphis wil liever niet wil dat zijn achternaam wordt gebruikt. Ik zou hem adviseren dan de achternaam van zijn moeder te gebruiken: Schensema. Zo eert hij ook nog eens de vrouw die hem alleen heeft moeten opvoeden.

Joop Hubers, Groenlo

Fuck

Moet dat nou? Vier keer het woord ‘fuck’ op de voorpagina. Waren er geen andere woorden beschikbaar?

Gerda Rozendal, Brummen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden