Commentaar

Rutte III moet nu eens duidelijk kiezen voor het tegengaan van (fiscale) ongelijkheid in de wereld

Rutte III moet het moment grijpen en zich niet langer verzetten tegen de aanpak van belastingontwijking.

Beeld anp

Opnieuw speelt Nederland een hoofdrol in de onthullingen over mondiale belastingontwijking. Uit de Paradise Papers blijkt hoe bedrijven als Nike, Apple en Procter & Gamble dankzij Nederlandse brievenbusfirma's tropische vluchthavens weten te bereiken en zo miljarden euro's aan belasting ontwijken.

Het nieuwe kabinet zegt een einde te willen maken aan in elk geval een van de fiscale sluiproutes - namelijk de belastingvrijstelling voor royalties - maar gaat tegelijkertijd mee in de race naar de bodem om de laagste tarieven. Aan die tweeslachtigheid moet een einde komen. Het tegengaan van belastingontwijking valt niet te rijmen met het faciliteren van winstmaximalisatie voor bedrijven of vermogende particulieren. In beide gevallen betaalt de gewone burger de prijs en groeit de kloof tussen rijk en arm.

Door de belastingtrucs van grote multinationals en steenrijke particulieren lopen overheden naar schatting 500 miljard dollar mis. De belastingdruk om publieke diensten als onderwijs, zorg en infrastructuur te kunnen blijven leveren, rust hierdoor onevenredig zwaar op de schouders van burgers. Extra zuur wordt het wanneer de belastingontwijkers een gezicht krijgen zoals dat van U2-zanger Bono of de Britse koningin Elizabeth - mensen die worden bewonderd en voor velen als voorbeeld dienen.

Er is geen economische grond om vermogende particulieren en multinationals uit te zonderen van de belastingdiscipline die wel wordt verlangd van burgers en kleine bedrijven - de échte motor achter de economie. Brievenbusconstructies dienen louter het eigen (aandeelhouders)belang, banen levert het vooral op voor de fiscalisten op de Amsterdamse Zuidas.

U2-zanger Bono zou betrokken zijn bij belastingontduiking in Litouwen Beeld anp

De Paradise Papers onthullen niet de eerste fiscale schan- dalen en vast ook niet de laatste. Alle pogingen van onder meer de Oeso en de EU om openheid van zaken te geven en terug te keren naar het principe van belasting betalen 'aan de bron', zijn tot nog toe stuk gelopen op politieke onwil. Onder Rutte I en II won de koopmansgeest het van principes. Rutte III zou dit moment kunnen aangrijpen om nu eens duidelijk te kiezen voor het grotere belang van het tegengaan van (fiscale) ongelijkheid in de wereld.


Deze personen en bedrijven worden genoemd in de Paradise Papers

Wat hebben Apple, Lewis Hamilton, Bono en Nike met elkaar gemeen? Ze worden allen genoemd in de Paradise Papers: 13,4 miljoen documenten vol met verborgen details van financiële relaties.

In vroeger eeuwen wilde het volk weleens oprukken naar het paleis om het hoofd van de monarch te eisen. Voor het afhakken van hoofden zijn wij, de kleine mensen, tegenwoordig te beschaafd. Nu hoeven alleen de belastingontwijkers nog beschaafd te worden, schrijft Sheila Sitalsing. (+)

Na de 'Luxemburg Leaks' en 'Panama Papers' liggen opnieuw miljoenen documenten op straat die aantonen hoe de allerrijksten massaal de belastingen ontwijken. Wat is er terechtgekomen van de plannen om hier korte metten mee te maken? (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.