Commentaar

'Rutte I en II hebben het euthanasiedebat te lang aan zich voorbij laten gaan'

De signalen dat de euthanasiepraktijk om nieuwe bezinning vraagt, verdienen een duidelijk antwoord, schrijft Raoul du Pré in het commentaar voor de Volkskrant.

Beeld anp

Eerst was er deze week het bericht van de twee SCEN-artsen die er voorlopig mee stoppen. Zij slaan alarm: hun taak om euthanasieverzoeken te toetsen aan de wet wordt te belastend. De druk die patiënten of familieleden uitoefenen wordt steeds groter. Bovendien komen er steeds meer verzoeken van patiënten in de wettelijke schemerzone: mensen die als gevolg van dementie, psychiatrische klachten of levensmoeheid niet meer verder willen. Dat plaatst artsen voor grote en zeer belastende medische en ethische dilemma's.

Daar komt nu het bericht bij dat ook apothekers worstelen met de praktijk. Artsen klagen over 'weigerachtige apothekers' die geen zin hebben om op bestelling dodelijke middelen te leveren. Ook in deze gevallen zijn het meestal de controversiële verzoeken van dementerenden of psychiatrisch patiënten die voor discussie zorgen.

Uitzichtloos en ondraaglijk lijden
Wie in die discussie gelijk heeft, is met de tekst van de euthanasiewet in de hand niet te zeggen. Daarin spelen apothekers geen enkele rol. Maar dat praktische vraagstuk is een symptoom van een wezenlijker probleem: volgens de laatste analyses voldoet de euthanasiewet prima wanneer glashelder sprake is van uitzichtloos en ondraaglijk lijden, maar schieten de regels tekort bij alles wat net daarbuiten valt. Met andere woorden: Terminale kankerpatiënten met een duidelijke euthanasiewens vinden doorgaans hun weg naar deskundige, barmhartige hulp - een grote verworvenheid - maar buiten die categorie ontstaat steeds meer discussie. Zoveel discussie zelfs dat het de goede kant van de wet begint te overschaduwen, zoals blijkt uit de houding van de SCEN-artsen die er nu maar mee ophouden.

De kabinetten-Rutte I en II hebben dit debat te lang aan zich voorbij laten gaan, niet in de laatste plaats als gevolg van de machtspositie van SGP en ChristenUnie. Aarzelend, en in betrekkelijke stilte, is het denken nu gelukkig toch in gang gezet. Er wordt gewerkt aan de samenstelling van een commissie die onderzoek doet naar modernisering van de regels rond de hulp bij het sterven. Dat gezelschap wacht geen eenvoudige, maar wel een zeer dankbare taak, althans als het lukt een nieuw model te maken dat patiënten en artsen meer houvast biedt.

Raoul du Pré is chef van de politieke redactie van de Volkskrant.

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden