CommentaarVVD als middenpartij

Rutte dreigt bedrijven met lastenverzwaring, maar dat is een te simpele benadering

Premier Mark Rutte tijdens zijn speech op het jaarlijkse VVD Festival.Beeld ANP

Is het Mark Rutte de VVD-partijleider die de ‘grotere bedrijven’ dreigt met een lastenverzwaring als ze de lonen niet verhogen? Of is het Rutte de minister-president? Werkgevers, politici en economen die verheugd, verbaasd of verbolgen reageerden op zijn opmerkelijke dreigement van afgelopen zaterdag, gaan in elk geval uit van Rutte als premier. Hij meent dat ‘de tegen de plinten op klotsende bedrijfswinsten’ in de vorm van hogere lonen in de zakken van werknemers terecht moeten komen.

Zo niet, dan blijft wat Rutte betreft de beloofde belastingverlaging voor bedrijven uit en zullen met de opbrengst daarvan de belastingen voor de burgers worden verlaagd.

Als partijleider kan hij dat in het vooruitzicht stellen, als premier kan Rutte het ook daadwerkelijk doen. Dat bedrijven de lonen moeten verhogen, is een oud en door niemand tegengesproken pleidooi van Rutte en velen met hem. Nieuw is zijn sanctie als het niet gebeurt.

Daarmee kiest Rutte voor verdere profilering van de VVD als middenpartij. Het afkeuren van hoge beloningen en bonussen voor topbestuurders, het beschimpen van bedrijven die kiezen voor de aandeelhouder in plaats van de werknemer en het ophemelen van de middenklasse en het midden- en kleinbedrijf (mkb); met zulke standpunten onderscheidt de VVD zich niet van CDA, D66, PvdA of ChristenUnie. Wel van de electorale concurrent Forum voor Democratie (Fvd).

In zijn verlangen FvD de wind uit de zeilen te nemen, stelt Rutte de zaak te simpel voor met zijn dreigement. De lonen stijgen al meer dan normaal en dat is naar verwachting volgend jaar ook zo. Dat is op zich al opmerkelijk, omdat een steeds groter deel van het arbeidsaanbod flexibel is. Dat verzwakt de onderhandelingspositie van de werknemer en versterkt die van de werkgever.

Bovendien maken stijgende inflatie inclusief de verhogingen van de energiebelasting en van de btw op primaire levensbehoeften, de loonstijgingen weer ongedaan. Onder die lastenverzwaringen, die met name de middenklasse treffen, staat de handtekening van premier Rutte. Die had dat volgens partijleider Rutte nooit moeten doen, anders is zijn dreigement een losse flodder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden