BrievenDit schrijven onze lezers

Rust en stilte zijn door de overheid verkwanseld

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 19 november.

Redactie
De A27 bij Amelisweerd, tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd. Beeld Hollandse Hoogte
De A27 bij Amelisweerd, tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd.Beeld Hollandse Hoogte

Brief van de dag: Opnieuw worden er bomen gekapt in Amelisweerd

De krant meldt dat door de aanleg van wegen, vliegverkeer en bedrijfsterreinen 15 duizend hectare aan stiltegebied is verdwenen (Voorpagina, 18 november). Een dag nadat minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat haar handtekening had gezet onder de opdracht om de A27 ter hoogte van Amelisweerd bij Utrecht te verbreden.

Daarvoor moet dan wel, net als bijna veertig jaar geleden, een gedeelte van het bos, of wat daar nog van over is na de enorme kaalslag van september 1982, worden gekapt. Ik werkte in die tijd in een jeugdzorginstelling voor jonge kinderen ‘Klein Amelisweerd’, aan de rand van het bos, en kon met eigen ogen zien hoe de bulldozers hun vernietigende werk deden, terwijl de actiegroep Vrienden van Amelisweerd in de stad met een kort geding de door de gemeente Utrecht verleende kapvergunning betwistte.

Terugdenken aan die dag met de enorme ravage van honderden platgewalste bomen en de ME die de actievoerders tot in de gangen van ons gebouw achtervolgde, is nog steeds een open wond. Het is een schrijnend voorbeeld ook van hoe het belang van rust en stilte door gemeentelijke en landelijke overheid werd verkwanseld en opgeofferd aan economische vooruitgang.

Ook nu wordt er al langere tijd bezwaar tegen bomenkap gemaakt. Een nieuw trauma lijkt niet meer af te wenden. Onze kleine instelling moest vanwege geluidsnormen verhuizen.

Thijs Franssen, De Bilt

Artikel 23

Aleid Truijens pleit in haar column voor het afschaffen van religieus of ideologisch geïnspireerd onderwijs (Ten eerste, 17 november). Toevallig ben ik zeer enthousiast over de Vrije School. Van vrouwonvriendelijkheid en weerstand tegen homo’s op onze vrije school heb ik de afgelopen 35 jaar niets gemerkt.

Ik zie een zeer vooruitstrevende onderwijsvorm, waar geleerd wordt met hoofd, hart en handen, waar kinderen kunnen spelen, waar leraren nog leraren zijn, geen computercoaches, waar het sociale, evenals kunstonderwijs hoog in het vaandel staat en de intellectuele prestatie iets minder eenzijdig gewaardeerd wordt.

Kortom, de onderwijsvorm waar zovelen voor pleiten. Tevens een onderwijsvorm waarin kinderen basiskennis krijgen en zelf leren nadenken. Een onderwijsvorm die openstaat voor iedereen.

Leo van der Beek, Schoorl

Talkshows

Thuis mogen we drie personen boven de 12 jaar ontvangen met inachtneming van de 1,5 meter afstand.

Intussen is het frustrerend om alle BN’ers te zien die de gezelligheid zoeken van de diverse talkshows. Ik vind dat de media ook de regels in acht moeten nemen. Premier Rutte, doe hier wat aan. Goed voorbeeld doet meer dan persconferenties.

Hans van der Sluijs, Huizen

Perspectief

Zullen we het woord ‘perspectief’ alleen nog maar gebruiken voor de duizenden vluchtelingen in Griekse en andere Europese vluchtelingenkampen. Die hebben echt geen perspectief.

Annemiek van Rijn-van Berkel, ­Nijverdal

Therapeut uithangen

Ik ben het helemaal eens met Sander Donkers (Voorpagina, 17 november): hoezo bepaalt de overheid, Rutte en De Jonge, dat wij zielig zijn als we niet met z’n allen aan de kerstkalkoen kunnen zitten?

Half Nederland is misschien helemaal niet ongelukkig als er een jaartje geen of minder ‘gezelligheid’ is of geen wintersport. De overheid moet niet de therapeut gaan uithangen. Ik krijg ook de kriebels van die zalvende verplegers op tv. Regels maken is prima, maar laat de onderdanen zelf maar bepalen of ze verdrietig en eenzaam zijn.

Nico Ridder, Amstelveen

Bindend advies

Of de afschaffing van het bindend studieadvies (bsa) een goed idee is, kan ik niet beoordelen. Wel vind ik het geweldig dat er een einde komt aan een van de meest bizarre, verhullende termen die de Nederlandse ambtenarij ooit heeft verzonnen.

Het bindend studieadvies houdt namelijk in dat je x procent van je studiepunten moet halen. Lukt dat niet, dan wordt je van de opleiding verwijderd. Aan dat proces zit geen enkel aspect dat maar in de verste verte doet denken aan een ‘advies’. Geen gesprek, geen goede raad, zelfs geen recht op weerwoord...

Stel je eens voor dat zulke eufemismen gemeengoed zouden worden. De Belastingdienst stuurt je dan geen aanslag meer maar een ‘bindend betaaladvies’. De rechter legt een crimineel 18 maanden ‘bindend huisvestingsadvies’ op. En heb je het gehad met je vriendin, dan geef je haar een ‘bindend relatieadvies’. Wat een heerlijke nieuwe wereld.

Rob Goossens, Nijmegen

Obama

Wat een eer om Barack Obama te mogen interviewen. Dat is een kans die niet veel mensen krijgen. Sterker nog, toen ik naar OP1 keek, bleek Tommy Wieringa de eerste Nederlander te zijn. We zijn trots op hem.

Wat mij wel verbaast, is dat hij dat interview in Washington hield op vrijdag 13 november en woensdag in de talkshow OP1 zit. Ik snap dat iedereen hem wil interviewen, maar Wieringa is opzichtig niet in quarantaine geweest.

Wat mij nog meer verbaast, is dat de gasten, viroloog en OMT-lid Koopmans en opperhandhaver en voorzitter van het Veiligheidsberaad Bruls er geen opmerking over maken. Onbegrijpelijk. Ook als je met een’heilige’ als Obama hebt gesproken, moet je je aan de quarantaineregels houden.

Jan Paul Favier, Wageningen

Asielhonden

Onlangs heb ik bij het dierenasiel Crailo te Hilversum een Duitse herder gekocht, officieel krijg je hem in bruikleen. Maar ik blijk ouderwets met mijn Nederlandse asielhond; een buitenlandse hond lijkt wel hip ofzo.

Sjimmie en ik hebben wandelend op de heide, in het bos of op straat in het Gooi al mogen kennismaken met een zwerfhond uit Samos, een straathond uit Boekarest en een asielhond uit omgeving Pamplona.

Er bekruipt me echter steeds vaker het gevoel dat er met deze honden een bloeiende tussenhandel bestaat in transport, paspoorten en vooral zielige verhalen om de beesten maar te kunnen vermarkten in het hondenrijke Nederland.

Deze honden moeten zich 2.000 km verderop na een lange reis hier aanpassen, hetgeen voor mensen al lastig is tijdens een weekje vakantie in Benidorm. Wat is er mis met een Nederlandse zwerf- of asielhond? En is een pup of hond uit bijvoorbeeld Griekenland nu echt zo veel leuker, beter, socialer of zieliger dan een exemplaar uit Nederland dat nog geen baasje heeft? Vraag het eens aan hond uit het asiel in Crailo.

Peter-Jan Schatens, Bussum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden