OpinieBrieven

Russen in Sint-Petersburg over MH17: ‘Wij treuren met u’

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 19 juli.

Bloemen en teksten bij het Nederlandse consulaat in Sint-Petersburg, 17 juli. Beeld Hans Metz
Bloemen en teksten bij het Nederlandse consulaat in Sint-Petersburg, 17 juli.Beeld Hans Metz

Brief van de dag: MH17

We zijn bij vrienden op bezoek in Sint-Petersburg. Vanavond fietste ik toevallig langs het Moiki-kanaal waar het Nederlandse consulaat is gevestigd. Daar vond op dat moment een kleine demonstratie plaats. Een tiental Russen namen er aan deel. Er werden bloemen neergelegd. En teksten die vertaald kunnen worden als ‘wij treuren met u’.

Men vertelde mij dat elk jaar op 17 juli, de dag van het neerhalen van de MH17, deze betoging wordt gehouden. De politie was aanwezig maar greep niet in.

Hans Metz, Haarlem

Vestia-fraude

De hoofdverdachten in de geruchtmakende Vestia-fraudezaak krijgen celstraffen van 2 en 3 jaar. Jarenlang sjoemelen met publiek geld verdient strengere straffen, blijkt uit het ­uitstekende artikel van T.G. van Weezel (Ten eerste, 18 juli). Waarom een ­financieel adviseur, die zo’n 700.000 euro bijkluste, slechts 50.000 euro boete krijgt met taakstraf, blijft onbesproken. Evenals de conclusie dat de echte grote spelers, in dit geval Deutsche Bank, Fortis, Barclays en BNP, buiten het zicht van Justitie blijven. Dan moet ik toch concluderen dat misdaad loont en immoreel gedrag door banken, zelfs na de mondiale bankencrisis nog altijd niet voldoende wordt bestreden. Van broekzak naar vestzak of van bankzak naar Vestia-zak.

J. Fritz, Den Haag

Lumumba

In zijn column ‘Trump doet alles waar links ooit voor was’ (O&D, 18 juli) verklaart Max Pam de betrokkenheid van de CIA bij de moord op de Congolese leider Lumumba in 1961 tot links complotdenken. In 1975 oordeelde een Amerikaanse Senaatscommissie na een reeks besloten hoorzittingen dat de CIA ‘betrokken was geweest bij samenzweringen om Lumumba en verschillende andere leiders om het leven te brengen’ en dat dat gebeurde onder twee Republikeinse en twee Democratische presidenten.

Bart Luirink, Amsterdam

Foei Israël?

Israël houdt Syrische vluchtelingen tegen, kopt de Volkskrant (Ten eerste, 18 juli). Correct, zij worden als veiligheidsrisico beschouwd. Foei Israël?

Waarom geen melding gemaakt van de 13 ton voedsel, 15 ton babyvoeding, drie pallets met medische apparatuur en medicijnen en 30 ton kleding die Israël net aan deze vluchtelingen heeft verstrekt? En waarom lees ik niet dat er in de afgelopen jaren zo’n 5.000 Syriërs zijn behandeld in Israëlische ziekenhuizen? Bron onder andere de Engelse Telegraph die zijn huiswerk beter deed.

Harry Polak, Herzliya (Israël)

Verwondering

Beste Rikus Koops (Brief van de dag, 18 juli), naast alle reeds bestaande kennis en alle onderzoek dat al wordt uitgevoerd waar nieuwe kennis uit voort zal komen, zijn er nog zo veel dingen om je over te verwonderen. De verwondering is een bijna noodzakelijke allereerste stap naar het vergaren van nieuwe inzichten en nieuwe kennis.

Wino Haarman, Gorinchem

Lezen

‘Lezen is een fantastisch medicijn’ (U-pagina, 14 juli). Helemaal mee eens. Lezen brengt je in een andere wereld. Met je zaklantaarntje onder de dekens of in je sta-op-stoel achter de geraniums. Weg van de harde of saaie realiteit. Net als gamen eigenlijk.

Elly van den Boom, Den Haag

Werk

De arts van Chris Oostdam adviseert haar om niet te gaan werken, maar zoveel mogelijk van het leven te gaan genieten en noemt als voorbeeld het gaan leren van een vreemde taal (V, 18 juli).

In mijn nu ruim 35-jarige loopbaan als huisarts heb ik gemerkt dat mensen, ook als ze niet meer zo heel lang te leven hebben maar in redelijke conditie zijn, zich het prettigst voelen in hun eigen omgeving en hun eigen dagelijkse bezigheden.

Werk is daarin belangrijk en ik sta er altijd achter als de patiënt van plan is dat werk weer op te pakken. Dan ben je ook het meest in staat het piekeren on hold te zetten.

Ruud Wermenbol, IJmuiden, huisarts

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden