Russen hadden in 1970 zó door kunnen lopen

Er heerste griep, het bataljon was op kerstverlof, de kazerne leeg en ik commandant van een snotterig en hoesterig wachtpeloton. Ik rapporteerde de kapitein dat de manschappen te beroerd waren om dienst te doen, maar die schokschouderde. Dienstplichtigen, altijd wat. Ik moest ze maar een extra borrel geven, dan zou het waarachtig wel gaan. In militaire dienst werd destijds veel opgelost met, in en door alcohol.

null Beeld
Beeld

Zo gezegd, zo gedaan. En de maten spogen niet in een drankje meer of minder. Dat resulteerde in een volledig beschonken oudejaarswacht, inclusief de officier kazerne piket (okp), een ouwe Indië-veteraan met Korea-verleden, die de troep aanvoerde in drankgebruik. Ik bleef angstwekkend broodnuchter, doodsbenauwd voor een inspectie door de Korpscommandant, die echter verstandig genoeg was om thuis te blijven.

Op Nieuwjaarsdag wist ik met veel aspirine en sterke koffie het zootje weer enigszins op de been te krijgen en gereed voor aflossing. Het is maar goed dat de Russen anno 1970 van niets geweten hebben. Ze hadden zó door kunnen lopen.

Ruud van Ling, Heerhugowaard

Dit was het laatste beste feestdagenverhaal. We gaan verder met een nieuw thema, te weten bedorven sneeuwpret. Wie heeft de beste genante wintersportanekdote? didu@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden