Commentaar

'Rusland knijpt oogje toe zodat rebellen wapens kunnen smokkelen'

Separatisten willen niet met Kiev onderhandelen omdat ze makkelijk aan wapens kunnen komen, schrijft Bert Lanting in het commentaar van de Volkskrant.

Een pro-Russische militair in Donetsk. Beeld afp
Een pro-Russische militair in Donetsk.Beeld afp

Oekraïne dreigt af te glijdenin een regelrechte burgeroorlog. Na overleg met zijn veiligheidsadviseurs besloot de kersverse Oekraïense president Petro Porosjenko het bestand met de pro-Russische rebellen niet te verlengen. Op bevel van Porosjenko hebben Oekraïense troepen hun offensief tegen de rebellen in het oosten van het land met volle kracht hervat.

De Russische president Vladimir Poetin legde de schuld voor het beëindigen van het bestand volledig bij Porosjenko. Hij vergeleek de situatie in Oekraïne met die in Irak, Libië en Syrië. Net als die landen is ook Oekraïne volgens hem door 'grove buitenlandse inmenging' uit zijn evenwicht gebracht. Daarmee wil het Westen volgens hem de hele regio destabiliseren.

Westerse 'inmenging'
Het is een curieuze weergave van de werkelijkheid. Tot nog toe zijn er alleen Russische troepen op Oekraïens grondgebied verschenen. De enige westerse 'inmenging' was een uitnodiging aan Kiev een samenwerkingsverband met de Europese Unie aan te gaan.

Na de val van de pro-Russische president Janoekovitsj heeft juist Rusland er van alles aan gedaan om Oekraïne te destabiliseren: door de Krim te bezetten en in te lijven, door het nieuwe bewind in Kiev af te schilderen als fascistisch en ten slotte door de pro-Russische rebellen in het oosten aan te moedigen. Als Oekraïne inderdaad wegzinkt in een burgeroorlog, is dat het gevolg van het onverantwoordelijke gestook van Rusland in het buurland.

Schending van het bestand
Dat Porosjenko een einde zou maken aan het bestand, was wel te voorzien. Ondanks het bestand gingen de rebellen onverminderd voort met hun aanvallen op stellingen en kazernes van het Oekraïense leger.

Waarschijnlijk hebben ook de Oekraïense troepen zich schuldig gemaakt aan schendingen van het bestand. Maar de kern van het probleem is dat Rusland steeds een oogje toekneep, zodat aanhangers van de rebellen grote hoeveelheden wapens en vrijwilligers over de grens konden smokkelen.

Dat ontnam de pro-Russische opstandelingen iedere motivatie om met Kiev te onderhandelen over een politieke regeling van dit volstrekt onnodige, kunstmatig gecreëerde conflict.

Bert Lanting is buitenlandredacteur van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden