ColumnArnon Grunberg

Ruggegraat is prachtig, maar ik heb een zwak voor wuivend riet

null Beeld

Zaterdagavond werd er langdurig aangebeld. Aangezien de intercom niet scheen te werken ging ik naar beneden. Ik verwachtte de politie, ik had verscheidene sms’jes van de New York City Sheriff gekregen dat de politie bij me langs kon komen om te controleren of ik in quarantaine was en dat ik dan moest opendoen. Nu was ik officieel al enkele dagen uit quarantaine, maar de politie kon zich vergissen. Het leven hangt aan elkaar van vergissingen waarvoor je vervolgens je excuses moet aanbieden.

Denkend aan vergissingen en premier Rutte – in het weekend associeer ik erop los – rende ik de trap af. Rutte wordt in de toeslagenaffaire al te acrobatische lenigheid verweten. Eerst is hij ergens heel erg tegen, dan er heel erg voor. Die lenigheid vind ik echter prijzenswaardig. Het hoort bij de menselijke vrijheid om op maandag hartstochtelijk een bijeenkomst van AA (Alcoholics Anonymous) bij te wonen en je op dinsdag net zo hartstochtelijk te bedrinken, om op woensdag weer vreugdevol naar de AA te gaan. Ruggegraat is prachtig, ik heb een zwak voor wuivend riet.

Voor mijn deur stonden zes jongeren, vier vrouwen, twee mannen. Dronken of stoned. ‘We komen voor het feest’, zei een van de vrouwen. Ze drongen me naar achteren.

De waarheid gebiedt te zeggen dat ik wel wat gezelschap kon gebruiken.

Helaas moesten ze bij de onderbuurman zijn. Die had een illegaal feest georganiseerd voor een man of twintig. De illegaliteit begint snel tegenwoordig, in Parijs om 6 uur ’s avonds.

De feestvierders leken niet van plan een democratisch gekozen regering omver te werpen, noch droegen ze T-shirts met nazisymbolen, mijn zegen hadden ze.

Per ongeluk stond ik zelf even midden in het feest, platgedrukt tussen twee mannen met baarden.

Ik glipte razendsnel naar buiten. Geen angst voor besmetting of vrees voor de politie. Ouderwetse claustrofobie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden