Opinie

Rouwen én vrezen voor een nieuwe golf van homohaat en islamofobie

De meeste slachtoffers van de aanslag in Orlando hebben zelf racisme en homofobie meegemaakt. Laten we daarom niet over hun ruggen heen nog meer haat creëren. Dino Suhonic, voorzitter van Maruf, belangenorganisatie voor LHBTI-moslims, doet verslag van de reacties uit de internationale queer moslimgemeenschap.

Dino Suhonic en voorzitter Maruf.
Inwoners van Sydney komen bijeen om de slachtoffers van de aanslag in Orlando te herdenken. Beeld epa
Inwoners van Sydney komen bijeen om de slachtoffers van de aanslag in Orlando te herdenken.Beeld epa

'Omar Mateen heeft meer dan vijftig bezoekers van gay club Pulse in Orlando vermoord en minstens drieënvijftig mensen zijn gewond geraakt', las ik in een Whatsappbericht. 'Wat gaan we hiermee doen?', vroeg één van mijn collega's. 'De dader is volgens de autoriteiten een Amerikaanse burger met Afghaanse roots en sympathisant van ISIS. We moeten een statement maken!' Ik wist niet gelijk waarom we als moslim LHBTI-organisatie zouden moeten reageren. Maar enkele momenten later bevonden we ons in een storm van homofobie en moslimhaat op sociale media. Het was weer zover.

De reacties van sommige moslims op de aanslag in Orlando hebben me diep geraakt. Onze collega-homoactivisten uit Maleisië, Indonesië, Pakistan en Egypte vertelden geschokt over homohatende berichten van hun landgenoten. Veel van hen keuren de aanslag goed en juichen deze zelfs toe. Onze collega's vrezen dat deze gebeurtenis inspiratie kan zijn voor een nieuwe golf van homofoob geweld.

The New York Times meldde al snel dat de leden van 'Online Dawah Operations' in onderlinge communicatie de aanslag vierden, en dat ze andere mensen mobiliseerden om een Facebook-groep 'aan te vallen' die updates van de aanslag in Orlando op hun pagina deelde. Op verschillende nieuwspagina's riep een groep moslims dat het 'weliswaar erg is dat dit gebeurde, maar dat we niet moeten vergeten dat islam en homoseksualiteit niet samengaan'. Er zou geen plek zijn voor homo's, lesbiennes, biseksuele en transgenders in de moslimgemeenschappen.

Dergelijke uitspraken sluiten ons, queer moslims uit, en herinneren ons aan de homofobie in onze gemeenschappen. Maar homofobie kwam ook tot uiting in de tweets van blanke niet-moslims die de aanslag zagen als iets wat 'homo's over zich afgeroepen hebben door hun onnatuurlijke gedrag.' De Westboro Baptist Church Twitter-account spande de kroon.

Immigratiestop

Aan de andere kant leidde de identiteit van de dader ook tot een golf aan islamofobe en xenofobe uitspraken. De islam en moslims zouden niet in het Westen thuishoren, moslims zouden barbaren zijn en terug moeten keren naar hun eigen land. Deze islamofobe mantra's komen ons bekend voor, maar het is wel opvallend uit welke hoeken ze nu komen. Marco Rubio, de republikeinse senator uit Florida die presidentskandidaat was en tegen huwelijksgelijkheid is, verklaarde dat het logisch is dat een islamitische radicaal de aanslag in Orlando heeft gepleegd gezien 'hoe moslims homo's behandelen'.

Donald Trump twitterde: 'Wanneer zal dit stoppen? Wanneer zullen we hard worden, slim & waakzaam zijn?' Dit terwijl Trump voor vrije wapenhandel is en niet al te positief staat tegenover LHBTI-rechten in de Verenigde Staten. De meeste bezoekers van de club in Orlando zouden Latino- en donkere homo's zijn geweest. In dat verband vraag me af hoe gepast Trump's commentaar op deze aanslag is, gezien de vele xenofobe en racistische uitspraken die hij recent in zijn verkiezingscampagne heeft gedaan.

In een latere tweet riep Trump overigens opnieuw op om een immigratiestop voor moslims in te voeren. Cindy Wiesner, queer Latina en nationaal coördinator van Grassroots Global Justice Alliance, zei: 'Ik ben zo verdrietig en boos omdat er zoveel mensenlevens zijn beëindigd, mensen gewond zijn geraakt en de gemeenschap hierdoor permanent zal worden gekenmerkt. Ik maak me zorgen over de haat en wraak waarmee Trump en zijn soortgenoten het publiek zullen voeden. Zal hij nu opportunistisch het leven van Latino's en LGBTQ's gaan verdedigen of zijn we gewoon 'collateral damage'?'

Onderdrukking

De tragedie in Orlanda lijkt tenslotte ook een kloof te creëren tussen moslims en de LHBTI-gemeenschap. Op veel gay-sites en fora zijn negatieve commentaren over gelovigen in het algemeen en moslims in het bijzonder, te lezen. Logisch, zou je kunnen zeggen, want de LHBTI-gemeenschap wordt er met deze aanslag aan herinnerd dat ze in verschillende landen, culturen, en binnen verschillende religies nog steeds wordt onderdrukt. Helaas vergeten de criticasters dat mensen op de intersectie van twee identiteiten - queer én moslim- in een onhoudbare situatie terechtkomen. Vooral LHBTI-moslims zullen de komende tijd niet alleen rouwen om Orlando, maar zullen ook vrezen voor een nieuwe golf van homohaat en islamofobie.

Ik ben de laatste om te beweren dat er geen problemen zijn in de moslimgemeenschap. Homofobie is een van die problemen: in een groot deel van de moslimswereld worden homo's op de meest gruwelijke wijze vervolgd. Maar laten we de strijd van veel moslims die seksuele diversiteit in de gemeenschap propageren niet negeren. Er zijn veel imams, geleerden, academici, gemeenschapsleiders, politici en activisten die homofobie niet alleen afkeuren, maar zelfs hun leven riskeren - en soms verliezen - om de positie van LHBTI's te verbeteren.

De meeste slachtoffers van de aanslag in Orlando hebben zelf racisme en homofobie meegemaakt. Laten we daarom niet over hun ruggen nog meer haat creëren. Laten we ervoor zorgen dat de strijd tegen onderdrukking geen nieuwe onderdrukking zal aanwakkeren.

Dino Suhonic is voorzitter van Maruf, een belangenorganisatie die zich inzet voor een betere positie van LHBTI-moslims in Nederland en daarbuiten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden