Rotterdam verkwanselt democratie

De ongerechtigheden worden ten onrechte gebagatelliseerd

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam is de Kieswet geschonden. Niet alle mensen konden vrij hun stem uitbrengen. Leden van Leefbaar Rotterdam meldden al voor het bekend worden van de verkiezingsuitslag dat er in stembureaus meerdere mensen in een stemhokje stonden, dat leden van het stembureau mensen hielpen bij het invullen van de machtigingskaarten en dat zij mee de stemhokjes ingingen. De lijst is nog veel langer.

Meldingen
Yvonne van Stiphout van het Bureau Verkiezingen van de gemeente Rotterdam geeft op TV Rijnmond toe dat een aantal van deze meldingen klopt. Onafhankelijke media brengen deze schendingen duidelijk in beeld. Ook burgemeester Aboutaleb geeft aan dat zich onrechtmatigheden hebben voorgedaan. Vanwege de wantoestanden is de voorzitter van stembureau 93 vervangen.

De Kieswet is geschonden en Leefbaar Rotterdam is de enige partij die zich er druk over maakt. Andere partijen kijken meewarig naar Marco Pastors, omdat zijn partij volgens hen op deze manier de verkiezingen probeert te winnen. Graag zou ik hun reacties willen zien als zij in zijn positie zaten.

Schenden
Waar het hier om gaat, is niet het winnen of verliezen van de verkiezingen, maar het schenden van een fundamenteel recht van de Nederlandse burger: het kunnen meedoen aan eerlijke en democratische verkiezingen. Alle politieke partijen zouden van de daken moeten schreeuwen dat het schandalig is dat dit zomaar kan gebeuren. Maar nee, ze bagatelliseren de schendingen en dekken ze toe. Begrijpen zij niet dat het niet gaat om een klein aantal stemmen dat wellicht verkeerd is uitgebracht, maar dat deze schendingen een aanval zijn op de integriteit van de verkiezingen en de politici zelf?

Zijn ze vergeten dat miljoenen mensen hun leven voor democratie hebben gegeven en dat duizenden personen met onze steun en met gevaar voor eigen leven hier dagelijks voor strijden? Zelfs de Nederlandse strijdkrachten worden ingezet om in Afghanistan democratie tot stand te brengen.

Vooral de houding van de linkse partijen verbaast me. Lopen ze normaliter voorop in protestmarsen tegen voornamelijk rechtse regimes die het niet zo nauw nemen met de democratie, nu houden ze zich stil. Is het pluche van de macht dan toch belangrijker dan de eigen principes? Of houden zij hun mond om maar niet door de PvdA uitgesloten te worden van de nieuwe coalitieonderhandelingen?

Kleinigheid?
Ook CDA, VVD en zelfs PVV hoor ik niet. Is de schending van de Kieswet en daarmee van de democratie dan echt maar een kleinigheid? Waarom worden ontwikkelingslanden dan op de zwarte lijst gezet en krijgen ze geen hulp als ze niet aan good governance doen? Waarom sturen we verkiezingswaarnemers naar landen waarvan wij denken dat daar de democratie wordt geschonden?

Ik heb in mijn jaren als hulpverlener in diverse totalitaire landen verkiezingen mogen meemaken die nauw in de gaten werden gehouden door de OVSE, een internationaal instituut voor vrede en veiligheid in Europa. Diplomaten, journalisten en westerse regeringen protesteerden luidkeels als wantoestanden of onregelmatigheden werden aangetroffen. Of die nu werden gepleegd door het heersende regime of door ‘goedwillende’ burgers.

Natuurlijk zijn de voorvallen in Rotterdam niet te vergelijken met Afrikaanse toestanden, zoals Leefbaar Rotterdam zegt. Maar met schendingen van de Kieswet mogen we niet lichtzinnig omgaan en we mogen ze zeker niet gedogen.

De Kieswet is geschonden, maar ondanks de onregelmatigheden ziet het Centraal Stembureau geen aanleiding de uitgebrachte stemmen opnieuw te tellen of de verkiezing ongeldig te verklaren. Wat moet er dan gebeuren om in te grijpen? Nu niet reageren ondermijnt het vertrouwen in de politiek dat toch al tanende is. Het vergroot het risico op toenemende corruptie en uiteindelijk tast het ook onze vrijheid en veiligheid aan.

Eindoordeel
Gelukkig zal de Commissie Onderzoek Geloofsbrieven een eindoordeel vellen over de rechtmatigheid van de verkiezingen. Laat ze die taak uiterst serieus nemen. Is het trouwens niet beter een onafhankelijk en transparant onderzoek naar de onrechtmatigheden te doen? Nu is het toch een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.

Door nu lichtvoetig met het schenden van het democratisch recht om te gaan, verkwanselen de lokale politici de basisrechten van de Rotterdamse burgers. Veiligheid is voor alle partijen een belangrijk thema geweest. Democratie is essentieel om veiligheid te kunnen garanderen. Zorg dat de democratie fier overeind blijft. Een onafhankelijk en transparant onderzoek is een eerste stap in de goede richting.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden