Commentaar

'Rotterdam en Den Haag wisten slechts argwaan te wekken met hun prestigeplannen'

Rotterdam en Den Haag hadden burgers meer deelgenoot moeten maken van hun prestigeprojecten, schrijft Sander van Walsum in zijn commentaar.

Een artist impression van de nieuwe Kuip. Beeld anp
Een artist impression van de nieuwe Kuip.Beeld anp

De Rotterdamse Kuip en de cultuurgebouwen op het Haagse Spui stammen alle uit een crisis: de Kuip uit die van de jaren dertig, de Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater uit die van de jaren tachtig. En ze staan op de nominatie om plaats te maken voor peperdure nieuwbouw: een nieuwe Kuip wordt op ongeveer 400 miljoen euro begroot en het zogenoemde Spuiforum op 181 miljoen euro. Daar houden de overeenkomsten wel zo'n beetje op.

De thuisbasis van Feyenoord is een monumentale ontkenning van de crisismalaise van 1937, het jaar van z'n oplevering. De Haagse cultuurgebouwen geven juist uitdrukking aan de zuinigheid die in de jaren tachtig tot norm was verheven, en waren bij hun ingebruikneming - in 1987 - eigenlijk al gedateerd. Ze riepen dan ook nooit de warme gevoelens op die de Kuip - al zijn gebreken ten spijt - nog altijd weet op te wekken.

Grandeur
Zo beschouwd, spreken de grote gebaren van de gemeentebesturen van Rotterdam en Den Haag tot de verbeelding. Hun plannen ontstijgen de benauwenis van hun begrotingen op dit moment, en getuigen van een streven naar grandeur waarin het in de publieke ruimte in Nederland zo vaak ontbreekt. Toch erodeert de steun die ze aanvankelijk nog binnen de gemeenteraad en onder de burgers genoten. En dat is echt niet alleen toe te schrijven aan het feit dat het ook nu crisis is, en dat het als ongepast wordt ervaren om kostenverslindende projecten op te zetten in een tijd waarin zoveel sociale en culturele voorzieningen op de tocht staan.

De opdrachtgevers lijken er onvoldoende in te zijn geslaagd om de burgers, voor wie het Spuiforum en de nieuwe Kuip toch in de eerste plaats zijn bestemd, te winnen met wenkende perspectieven. In plaats daarvan jongleerden zij met bestcasescenario's en gelikte win-winsituaties die slechts argwaan hebben gewekt bij mensen die inmiddels weten dat dit creatief gereken vaak voorafgaat aan grote kostenoverschrijdingen.

Van het eerlijke verhaal zou wellicht meer overtuigingskracht zijn uitgegaan: we gaan iets groots bouwen voor meerdere generaties, en zoiets kost veel geld, misschien wel veel meer dan we nu begroten. Maar dan hebben we ook iets om trots op te zijn. Want op burgertrots is heus wel een beroep te doen.

Sander van Walsum is redacteur van de Volkskrant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden