Rookgordijnen

Minister Klink geeft het nog niet op. Alleen als eigenaren van kleine cafés hun zaak zo goed ventileren dat de lucht er praktisch rookvrij is, mag er misschien toch worden gerookt. Of dat mogelijk is, moet nader worden onderzocht en tot zolang geldt ook voor hen een rookverbod. Om een nieuwe nederlaag van de overheid voor de rechter te voorkomen, zal de wet daartoe worden aangepast. Met deze aanpassing, die nog moet worden goedgekeurd door de Tweede Kamer, wil minister Klink van Volksgezondheid zich revancheren voor de pijnlijke terechtwijzing die hij eerder dit jaar tot tweemaal toe van de rechter kreeg.

de Volkskrant

Gevreesd moet worden dat het voorstel geen einde zal maken aan de discussie over het omstreden rookverbod. De hamvraag blijft immers: waarom zou de lucht in een café zonder personeel rookvrij moeten zijn als eigenaar en klanten zich vrijwillig aan de rook blootstellen? Anders gezegd: is de wet bedoeld om werknemers te beschermen of gaat het toch om een rookverbod zonder meer?

Vooral eigenaren van kleine cafés dreigden de dupe te worden van het rookverbod in de horeca. Hun zaken zijn te klein voor een aparte rookruimte. Tot tweemaal toe oordeelde de rechter in hoger beroep dat de Tabakswet geen grond biedt voor een rookverbod. Daarin is alleen sprake van een verplichting voor werkgevers hun personeel te beschermen tegen blootstelling aan tabaksrook. Het rookverbod voor kleine cafés is vervat in een op de Tabakswet gebaseerd uitvoeringsbesluit. Die vlieger gaat volgens de rechter niet op.

Het Nederlandse rookverbod vindt zijn oorsprong in Europese regelgeving die voorschrijft dat werknemers recht hebben op bescherming van hun gezondheid en dus op een rookvrije werkplek. Over een rookverbod wordt niet gerept. Een aparte rookruimte in cafés is ook voldoende.

Een volledig rookverbod is uiteraard de effectiefste manier om iedereen tegen blootstelling aan schadelijke tabaksrook te beschermen. Dan gaat het echter niet meer om de bescherming van werknemers, maar om de bescherming van de volksgezondheid. Niemand zal bestrijden dat roken een slechte gewoonte is, maar de huidige regelgeving is nooit bedoeld geweest mensen van het roken af te helpen.

Een rookverbod voor eenmanszaken leidt bovendien tot de bizarre situatie dat in grote cafés alleen het personeel hoeft te worden beschermd – en de klant desgewenst mag blijven roken – maar in zaken zonder personeel juist de klant – die komt om te roken – zou moeten worden beschermd. De eigenaar zelf staat uiteraard liever in de rook dan in een lege zaak.

Van het begin af aan lag de oplossing voor de hand: maak net als in sommige andere landen een uitzondering voor kleine cafés zonder personeel. In plaats van nu ook die conclusie te trekken, lijkt de minister er voor te kiezen zich nieuwe problemen op de hals te halen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden