Rondvraag

Rondvraag: 'Dokter Corrie is slinkse manier van NTR om kinderen te bereiken'

Bezorgde ouders boden vandaag in Den Haag een petitie aan tegen Dokter Corrie, die in het SchoolTV Weekjournaal op een speelse manier praat over seksgerelateerde onderwerpen. Is de publieke omroep nu de baas over hoe wij seksuele voorlichting geven? Een rondvraag.

Dokter Corrie, gespeeld door Martine Sandifort Beeld YouTube
Dokter Corrie, gespeeld door Martine SandifortBeeld YouTube

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind:
'Met het programma Dokter Corrie gaat de NTR haar takenpakket te buiten, ja. In Dokter Corrie wordt gesteld wat normaal is en wat niet op het gebied van seks, dat je als 9-jarige met een condoom in de weer moet zijn. Er worden normen opgelegd. Dat is niet de taak van staatstelevisie. Het zou toch ook raar zijn als het NOS Journaal tussen het nieuws over Sinterklaas en de Filipijnen opeens seksuele voorlichting gaat geven?

In het onderwijs zijn er kerndoelen geformuleerd over seksuele voorlichting en je moet het aan de scholen overlaten om dat naar eigen overtuiging in te vullen. Ik heb zelf ook afleveringen van Dokter Corrie gekeken. Het duurt 3,5 minuut. Daarin leren kinderen dat je als je een erectie krijgt, je maar naar een vissenkom moet kijken. Humor is leuk maar dit leidt tot niets. Je kunt bij seksuele voorlichting niet even een bommetje neerleggen. De NTR probeert nu op slinkse manier veel kinderen te bereiken.'

Seksuoloog van de Nederlandse vereniging voor seksuologie Yuri Ohlrichs:
'Daar ben ik het niet mee eens. Dokter Corrie is een opstap om over seks te praten. Ik zie in de trainingen die ik geef dat zo'n ludieke opstap vaak kan helpen. Ouders en leraren vinden het vaak een moeilijk onderwerp. Het betekent niet dat leraren in de klas haar manier van praten moeten overnemen. Dokter Corrie sluit naar mijn idee aan bij de taal van jongeren.

'Toen ik vroeger voor de klas stond, had je het programma Sex voor de Buch van Menno Buch. Ik herinner me dat de jongens en meisjes van vijftien opbleven om het - al dan niet stiekem - te kijken. Er kwamen soms extreme dingen voorbij, maar het was wel een aanleiding om het over seks te hebben. Ik vind dat je kinderen niet te veel moet onderschatten. Ze kunnen prima zelf nadenken wat ze van iets vinden.

'Het klopt dat seksuele voorlichting reeds is vastgelegd in de kerndoelen van het onderwijs. Maar ook als je die kerndoelen volgt als leraar kun je binnen twintig minuten klaar zijn. Dus Dokter Corrie heeft wel degelijk een functie.

'Overigens, als je dit programma van de NTR niet vindt kunnen, dan geldt dat ook voor het Sinterklaas Journaal. Ook daar wordt toch een bepaalde invulling gegeven aan de Zwarte Piet-discussie?'

Schrijver en adviseur seksuele gezondheid Arjet Borger:
'Voor seksuele voorlichting moet je de tijd nemen. Een leerkracht weet als geen ander hoe ver de kinderen in zijn klas zijn qua ontwikkeling. Dat kan namelijk erg verschillen per regio en per school. Een programma als Dokter Corrie voor alle leerlingen vind ik dus minder geslaagd.

'Je kunt je afvragen hoe behulpzaam een cartoonesk item van drie minuten is. Ter verdediging wordt gezegd dat kinderen het grappig vinden. Dat is geen enkele maatstaf of het kinderen daadwerkelijk helpt. Misschien lachen de vier stoerste kinderen en voelt de rest zich onveilig.

'Of het niet juist welkom is dat kinderen op ludieke wijze voorlichting krijgen? Voor ouders is het een lastig onderwerp, dat klopt. Maar ik spreek ouders die dokter Corrie een belediging vinden. Met een pen en een hand een penetratie voordoen, strookt niet met hoe veel ouders hun kinderen willen voorlichten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden