ColumnMax Pam

Roep die koeien eindelijk eens ter verantwoording voor hun criminele daden

null Beeld
Max Pam

Volgens het Tsjechische blad Echo24 zal een belasting op vlees een nieuwe klassenstrijd ontketenen, aangezien de rijken dat biologische biefstukje moeiteloos kunnen betalen, terwijl de armen het zullen moeten doen met goedkoop fastfood. Iets dergelijk schreef ik al een paar maanden geleden, waarvoor ik door Hans Wiegel (beterschap!) werd geprezen in De ­Telegraaf.

Maar Echo24 gaat verder in het zoeken naar schuldigen. Volgens het blad is ‘de werkelijke crimineel’ de koe, die een onevenredig grote CO2-voetafdruk in ons klimaat achterlaat en die jaarlijks 3 ton aan broeikasgassen ons luchtruim in ruft. Dat schijt maar en dat laat maar winden en ondertussen vervuilt zij moeder aarde op een schandalige manier.

In deze tijd heeft men het dier rechten gegeven – er is zelfs een politieke partij voor opgericht – maar tegenover rechten moeten natuurlijk ook plichten staan. Dat is minder vreemd dan het lijkt. Nog in de Middeleeuwen konden dieren verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden en voor het gerecht worden gesleept. Het dier kreeg ook een eigen advocaat, dat zijn of haar zaak bepleitte. ­Menig bijtgrage hond is op die manier veroordeeld tot ophanging en een stier die een boerin op de horens had genomen, werd levend begraven. Ik las zelfs dat een zwerm insecten is vervolgd voor het mislukken van de oogst. Deze jurisdictie lijkt uit de oude doos, maar nog niet zo lang geleden is een Schotse mopshond veroordeeld, omdat hij de Hitlergroet kon brengen. Die zou hem door zijn baas zijn aangeleerd.

Van de godin Io, die door Zeus werd veranderd in een schitterende zilveren koe tot aan de bonte dikbil die ­tegenwoordig onze weilanden staat vol te schijten, heeft het vrouwelijk rund een lange mars afgelegd. ‘De dichter is een koe’, schreef Gerrit Achterberg. Dat mag ooit waar zijn geweest, maar inmiddels lijkt de koe meer een levende mestkar die alles wat geschapen is bedekt onder een ­regendouche van stront.

Er zit dus niets anders op dan deze criminele koeien ter verantwoording te roepen en in het gevang te gooien. Dat zal ze leren! Overigens zou ik liever willen spreken van heropvoedingskampen. De koeien van nu lijden aan ernstig overgewicht en geven veel te veel te melk. Daarom moeten zij worden onderworpen aan een zwaar dieet en zullen zij in speciaal voor koeien aangelegde fitnesscentra de hele dag moeten hollen, fietsen en roeien. Totdat zij in omvang weer zijn afgeslankt naar de natuurlijke proporties die in vroegere eeuwen gangbaar waren.

Intussen moet ook de wetenschap aan de slag. Er dient een koe te komen die niet meer ruft en nauwelijks nog bruine vlaaien bakt. Een schone, duurzaam gemodificeerde koe, die nog slechts een enkele keutel in landschap achterlaat. Zo ver is het helaas nog niet en daarom zou het misschien een idee zijn aan het uiteinde van elke koe een ballon of zak te bevestigen, waarin haar gassen en andere restanten worden opvangen. Bij paarden die in een ­koninklijke stoet meelopen, heb ik zoiets al eens gezien.

Met de opgevangen gassen zouden wij onze fornuizen kunnen bedienen en de brandstoftanks van onze auto’s. Dan snijdt het mes toch nog aan twee kanten, als wij die koeien ten slotte naar het slachthuis sturen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden