Roekeloze daad Turkije maakt chaos Syrië compleet

Als de buitenlandse machten niet serieus gaan overleggen is het wachten op het volgende incident.

De Turkse president Erdogan in Ankara, 24 november 2015. Beeld ap
De Turkse president Erdogan in Ankara, 24 november 2015.Beeld ap

De chaos in Syrië is compleet nu Moskou en Ankara tegenover elkaar zijn komen te staan na het neerschieten van een Russisch gevechtstoestel door Turkije. Met die roekeloze daad heeft Turkije de kansen op een regeling van het conflict danig ondermijnd.

De botsing tussen Rusland en Turkije hing al een tijd in de lucht. Ankara klaagde al herhaaldelijk dat Russische gevechtsvliegtuigen het Turkse luchtruim schonden. Wat Turkije misschien nog wel meer dwars zat, waren de Russische bombardementen op de Turkmenen, een bevolkingsgroep waarmee de Turken zich nauw verwant voelen.

Die aanvallen laten zien dat het Rusland er vooral om te doen is Assad in het zadel te houden in plaats van de terreurgroep Islamitische Staat te bestrijden. Maar het effect van het incident is waarschijnlijk dat Rusland nog harder zal optreden tegen de door Turkije gesteunde rebellengroepen.

Als reactie op het neerschieten van het toestel heeft Moskou een oorlogsschip naar het gebied gedirigeerd. Daarmee neemt het gevaar toe dat het opnieuw tot een incident komt, met als gevolg dat de NAVO ongewild bij het conflict betrokken zou kunnen raken.

Het incident toont aan dat het hoog tijd is dat de buitenlandse machten die betrokken zijn bij het conflict in Syrië rond de tafel gaan zitten om te proberen een politieke regeling te bedenken.

Onlangs hebben ze in Wenen al een akkoord bereikt over een stappenplan dat moet leiden tot een regering van nationale eenheid en vrije verkiezingen, maar inhoudelijk stelt het akkoord nog maar weinig voor. Niets wijst erop dat de verschillende partijen hun bondgenoten in Syrië onder druk proberen te zetten om te praten in plaats van te vechten.

Zelfs als dat lukt, zou dat nog maar een begin van de oplossing zijn, omdat het wel vast staat dat jihadistische groepen zoals het al-Nusra front en Islamitische Staat niet bereid zullen zijn de wapens neer te leggen.

Maar als de buitenlandse machten niet serieus proberen een compromis te vinden voor hun uiteenlopende doelstellingen, is het wachten op de volgende militaire botsing tussen de landen die nu in of boven Syrië opereren. Dat zal Islamitische Staat en de andere jihadistische groeperingen alleen maar in de kaart spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden