Rita\\'s Wikipolitics

Het leeuwendeel van wat in Den Haag gebeurt is niet zo simpel dat de gewone burger erover kan oordelen.

de Haagse redactie

Vanavond gaat Trots op Nederland te water, als om zes uur vanaf de Passenger Terminal Amsterdam de Classic Lady afvaart. Aan boord zijn Rita Verdonk en genodigden, die ieder 500 euro hebben neergeteld voor het voorrecht met de politica over het IJ te varen.

Om kwart voor tien ’s avonds volgt dan het moment suprême: Verdonk geeft haar eerste speech als leider van de nieuwe politieke beweging, waarin ze de ´basiswaarden en een visie’ voor het voetlicht brengt.

Verdonk heeft het niet af willen wachten, en lichtte vorige week in een interview al een tip van de sluier. Liever dan zelf allerlei standpunten in te nemen, gaat Verdonk te rade bij ‘het volk’. Een internetsite, een ´soort Wikipedia-achtig forum’, moet de input gaan leveren voor Verdonks werk in de Kamer – en wie weet straks ook wel in het kabinet. Trots op Nederland staat in de peilingen op een verdienstelijke 13 zetels, dus waarom niet?

Het klinkt heel aardig, het volk op internet laten stemmen over politieke dilemma’s. De meerderheid beslist, de basis van de democratie. Verdonk zelf noemt alvast een paar onderwerpen: of Nederland in Uruzgan moet blijven, of er een generaal pardon moet komen. Goede voorbeelden van eenvoudige ‘ja’ of ‘nee’ beslissingen, en bovendien thema’s die de gemoederen bezighouden.

Probleem: het leeuwendeel van wat in Den Haag gebeurt is niet zo simpel, en al helemaal niet mediageniek. Benieuwd hoeveel gewone burgers op Verdonks wikipolitics-forum zullen inloggen om hun mening te geven over ´Cijfers Actal over administratieve lasten’, ‘Wijziging Wet toezicht accountantsorganisaties’, of ´Wijziging Wet milieubeheer; luchtkwaliteitseisen’ – een paar onderwerpen die deze week in de Kamer werden behandeld.

Dat worden lege lemma’s op de TON-site. En een rol als enthousiaste moderator om de discussie aan te zwengelen is de aanstaande partijleider niet op het lijf geschreven. Het aantal onderwerpen waarvoor Verdonk in de Kamer interesse heeft getoond sinds zij de VVD verliet, is op de vingers van één hand te tellen.

Douwe Douwes

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden