Opinie

Richard de Mos: 'Het natuurbeleid in Nederland is toe aan glasnost en perestrojka'

Laten we eerlijk zijn, Staatsbosbeheer is een log orgaan geworden dat steeds vaker ver afstaat van de realiteit en zich om draagvlak geen jota bekommert. Dat stelt Richard de Mos, Kamerlid voor de PVV.

Wandelen in het bos.Beeld ANP

Het was een roerig weekje in Staatsbosbeheerland. Middels een artikel in het Algemeen Dagblad en een item in het televisieprogramma Nieuwsuur had ik, de 'natuurbarbaar' van de PVV, het in mijn hoofd gehaald om te komen met een voorstel om Staatsbosbeheer, onder strikte voorwaarden, via aandelen te verkopen.

Echter, wie goed kijkt, ziet dat het voorstel van de PVV voortborduurt op ingezet beleid. Want in het Regeerakkoord staat dat gronden van Staatsbosbeheer buiten de Ecologische Hoofd Structuur (EHS) moeten worden verkocht. Zo verklaarde de woordvoerder van Staatsbosbeheer, Joke Bijl, op 29 oktober 2010 dat de verkoop van terreinen in stedelijk gebied financieel interessant zijn voor verkoop. En was het niet Staatsbosbeheer zelf die gronden wil verkopen op de Waddeneilanden?

En laten we eerlijk zijn, Staatsbosbeheer is een log orgaan geworden dat steeds vaker ver afstaat van de realiteit en zich om draagvlak geen jota bekommert.

Want ondanks protesten van bewoners kapt Staatsbosbeheer, in een bijna niet te stoppen wens naar heide, hele bossen om, zoals bij het project Heiderijk nabij Nijmegen. Was het niet Staatsbosbeheerdirecteur Chris Kalden die de Zeeuwen, met 1953 nog vers in het geheugen, tegen de schenen schopte door actief te pleiten voor ontpoldering in Zeeland?

En was het recentelijk niet Staatsbosbeheer die tegen de eigen baas, staatssecretaris Henk Bleker, inging bij het project Oostvaarderswold? Bleker noemde de werkwijze van de met bijna 100 miljoen euro per jaar gesubsidieerde boswachtersclub 'een staat in een staat'.

Juist om te komen tot een efficiënter natuurbeheer, heb ik in het verleden al eens gepleit voor een fusie tussen de drie grote terreinbeherende organisaties, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en De 12 Landschappen. Dat kan kostenbesparingen opleveren in de apparaatskosten, zoals de vorstelijke salarissen van de directeuren. Helaas haalde de door mij ingediende motie geen meerderheid.

Lente
Maar het is lente en bij de pakken neerzitten, is niet mijn sterkste kant. Daarom een nieuw idee om de natuur in ons land vitaler te maken. De gronden van Staatsbosbeheer uitgeven in aandelen. Hoe mooi kan het zijn als opa en oma hun kleinkinderen bij een verjaardag een aandeel natuur cadeau kunnen doen? Of dat bedrijven willen investeren in het beheren van natuur? Een andere mooie bijkomstigheid, is dat de miljoenen euro's per jaar aan subsidie anders besteed kunnen worden, ten tijde van crisis geen gekke gedachte.

Tijdens het Algemeen Overleg in de Tweede Kamer kreeg ik gelukkig bijval van staatssecretaris Bleker. Hij heeft toegezegd voor de zomer te komen met een notitie waarin de kansen van particulier groen geld, het mede-natuureigenaarschap van de burger en een grotere betrokkenheid van de bevolking bij natuur worden opgenomen. Ook CDA en VVD toonden zich welwillend.

De PvdA, maar met name de SP waren nog niet toe aan wat nieuws. De socialisten toonden aan zich nog in de tijd van de Trabant en de Kolchozen te wanen, de tijd waar Vadertje Staat alles moest regisseren. Tegen hen zeg ik; die tijd is voorbij! Het natuurbeleid in Nederland is toe aan glasnost en perestrojka.

Richard de Mos is namens de Partij voor de Vrijheid lid van de Tweede Kamer der Staten Generaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden