LEZERSBRIEVENDinsdag 27 oktober

Reve wist zusters al op waarde te schatten

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 27 oktober.

Redactie
Verpleegkundige bij een coronapatiënt in het Amphia ziekenhuis te Breda. Beeld Arie Kievit
Verpleegkundige bij een coronapatiënt in het Amphia ziekenhuis te Breda.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag: goed dat die coronabonus eindelijk wordt uitgekeerd

Van de grote Drie van onze naoorlogse literatuur kregen Hermans en Mulisch deze week weer eens enige aandacht in uw kolommen. Wandelaars in Weert kunnen gelukkig dagelijks de herinnering aan nummer drie levend houden. In hun stad namelijk, in het hardstenen plaveisel, ligt op de Nieuwe Markt het bekende gedicht van Gerard Reve, Roeping, uit 1973. Reve droeg het op aan zijn buren, de Zusters van Liefde die destijds in het ziekenhuis aldaar werkten.

Het gedicht beschrijft de kloof tussen de niet aflatende zorg die zuster Immaculata al 34 jaar in stilte aan haar patiënten besteedt enerzijds en de hemel­tergende demonstraties van ­publiciteitsbewuste complotdenkers die dagelijks het journaal halen anderzijds. Zij wel, de bescheiden zuster niet.

Goed dat er toch een God is, meent Reve in 1973; goed dat de verdiende coronabonus nu eindelijk wordt uitgekeerd aan het zorgpersoneel.

Herman van Horen, Weert

Naïviteit

De columns van Erdal Balci (O&D, 20 oktober), Martin Sommer (Opinie, 24 oktober) en Kustaw Bessems (Opinie, 24 oktober) zouden verplichte literatuur voor politici moeten zijn. Alle politieke partijen, inclusief de linkse en de christelijke, moeten feller reageren op islamitisch extremisme. Het is hier de hoogste alarmfase, net als in Frankrijk.

U helpt mij niet door ‘weg te kijken’, uit angst mij als ‘moslim-landgenoot’ te schofferen. Uw aanname dat je moslims zou beledigen door de uitwassen ter discussie te stellen, klopt niet: ook ik ben slachtoffer van deze extremisten. Ik ben verbaasd over de naïviteit van vrijzinnige politici. U laat zelfs politieke islamitische clubs meepraten en geeft ze subsidie. Daar krijgt u geen vrijheid voor terug, integendeel.

Erdem Can, Utrecht

Meerkosten

De Tweede Kamer twijfelt over een nieuw huis. (Ten eerste, 23 oktober en Commentaar, 26 oktober). Laat je je huis door een aannemer opknappen en lopen de kosten door onvoorziene zaken met 5 of 10 procent uit, dan spreek je over meerkosten. Is de term ‘meerkosten’ echter nog toepasbaar als de begroting voor het tijdelijk onderkomen voor de Tweede Kamer met bijna 450 procent uitloopt van 36 naar 161 miljoen euro?

Hans Struijk, Den Haag

Euthanasie

Het aangrijpende verhaal van verpleeghuisarts Marinou Arends (Zaterdag, 24 oktober) heb ik uitgeknipt en bij mijn andere belangrijke papieren gelegd. Met daarbij de boodschap dat mijn huisarts niet hetzelfde mag overkomen.

Zo weten een eventuele tuchtcommissie en allerlei andere instanties die erbij betrokken gaan raken wat ik bedoelde, namelijk dat ik echt niet meer wil en dat ze me niet, als ik zo dement als wat in een verpleeg­tehuis zit, vragen dit nog eens een keer samenhangend samen te vatten, maar gewoon zullen lezen wat er staat in mijn wilsbeschikking, die ik maakte in een tijd toen ik dat nog wel kon.

Jeannette de Brouwer, Deventer

Klappen (twee keer)

Klappen voor de zorg , hoe iets in een half jaar tijd een andere betekenis kan krijgen.

Nellie Bons, Wageningen

Dierenmisbruik

Volkskrant Magazine (24 oktober) bevatte een lofzang op foie gras. Voor de leek: dat is een sterk vervette ganzenlever die ontstaat door dwangvoeding. Je pompt meerdere malen per dag, via een ijzeren buis die je in de keel steekt, een pap van maïs en vet naar binnen. Dat zorgt ervoor dat de lever binnen enkele weken tot wel tien keer de omvang van een normale ganzenlever krijgt. Dat we nog veel dieren eten, is een gegeven. Ik snap dat er aandacht is voor vlees in restaurantrecensies. Maar deze ernstige vorm van dierenmisbruik zou mijn krant niet moeten promoten.

Jan ten Cate, Den Haag

Meritocratie

Ik stel voor dat Tim Fransen (Opinie, 24 oktober) alsnog de 4.000 euro overheidssteun accepteert, maar dan als loonsubsidie voor een baan die ik als maatschappelijk waardevol beschouw: die van Verlicht Denker. Hadden we er daar maar meer van.

Jos Huigen, Heemstede

Ordinair

Eerste seconde: wat een raar, ordinair woord voor Sylvia Witteman om te gebruiken voor het mondkapje: ‘bekvod’ (V, 22 oktober). Tweede seconde: ach natuurlijk, het is een referentie aan Wilders’ kopvoddentaks. Tevens een subtiele verwijzing naar de veel te felle strijd tussen voor- en tegenstanders van de mondkap, respectievelijk de hoofddoek. Toen kende ik mijn lievelingscolumniste weer.

Marie Boschman, Utrecht

Afsluitdijk

Er wordt weer nagedacht over kernenergie. Maar we hebben al een prachtige potentiële energiecentrale waar niemand last van heeft: de Afsluitdijk. 30 kilometer lang, een schuine helling van zo’n 5 meter, onder een ideale hoek, pal op het zuiden: 150 duizend vierkante meter aan zonnepanelen. Hoeveel energie zal die centrale wel niet kunnen leveren?

Piet Paree, Santpoort Noord

Kapje

Alstublieft mensen, het is een mondmasker, geen mondkapje. Een kapje wordt op het hoofd gedragen – een fraai voorbeeld hiervan vindt u in de Zeeuwse klederdracht.

Joost Knegjens, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden