Resultaten na twee jaar missie Uruzgan mager

Barack Obama, de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap, onderstreepte tijdens zijn internationale toernee dat de strijd tegen het terrorisme in Afghanistan moet worden geïntensiveerd.

de Volkskrant

Hij bedoelde daarmee niet alleen dat de Verenigde Staten zelf een grotere krachtsinspanning zouden moeten leveren. Obama verwacht ook van de Europese NAVO-partners een grotere militaire bijdrage. De Republikeinse presidentskandidaat John McCain heeft een vergelijkbaar standpunt inzake de NAVO-missie in Afghanistan.

Betrokkenheid

Het positieve van de boodschap van Obama ligt in de voortzetting van de Amerikaanse betrokkenheid bij de missie. Zonder die betrokkenheid is de strijd tegen de Taliban uitzichtloos. Hoewel de ISAF-troepen de Taliban gevoelige klappen hebben toegebracht, slagen de terroristen er steeds weer in zich te hergroeperen en in de zuidelijke provincies van Afghanistan dood en verderf te zaaien.

Verantwoordelijkheid

De investeringen van de Verenigde Staten en NAVO-partners als Groot-Brittannië, Canada en Nederland zijn de afgelopen jaren aanzienlijk geweest, maar niet voldoende. Zeker vanaf 2010 zullen andere Europese NAVO-partners hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Tot nu toe is hun bereidheid om het karwei in Afghanistan af te maken minimaal. Een nieuwe regering in de VS zal daarmee – begrijpelijk en terecht – geen genoegen nemen.

Probleem

Militair gesproken is het grote probleem dat de Taliban zich over de grens in Pakistan kunnen schuil houden. Pas wanneer ook in het noorden van Pakistan orde op zaken wordt gesteld, kan Afghanistan een veilig land worden.

Vooruitgang

De Nederlandse militairen hebben de afgelopen twee jaar in Uruzgan een grote krachtsinspanning geleverd. Er zijn tot nu toe zestien dodelijke slachtoffers gevallen. Ook van het materieel is de afgelopen tijd veel gevraagd. Het is zeker niet voor niets geweest: tegenstanders werden uitgeschakeld, wapens opgespoord, versterkte checkpoints opgebouwd. Met het opleiden van Afghaanse troepen is aantoonbare vooruitgang geboekt.

Vijandigheid

Maar de Nederlanders hebben de hearts and minds van de plaatselijke bevolking nog niet kunnen winnen. Van de wederopbouw is in Uruzgan nog weinig terecht gekomen. Hulporganisaties hebben het, vanwege het gebrek aan veiligheid, tot nu toe laten afweten. De lokale bevolking ziet dan ook geen vooruitgang in levensomstandigheden. Dit versterkt onder hen de vijandigheid, ondermijnt het–- toch al broze –- gezag van het lokale bestuur en maakt de bevolking vatbaar voor toenadering tot de Taliban.

Evaluatie

Dat de missie in Uruzgan in de eerste plaats een vechtmissie is geworden, betekent nog niet dat Nederland zich de komende twee jaar moet neerleggen bij zulke magere resultaten met betrekking tot de wederopbouw. Minister Van Middelkoop van Defensie moet, op basis van een kritische evaluatie van de afgelopen twee jaar, met een concreet plan van aanpak komen. Tot nu toe blinkt hij uit in vaagheid over zijn eigen doelstellingen. Nederland heeft te veel geïnvesteerd in Uruzgan om met minder genoegen te nemen dan met werkelijke vooruitgang in veiligheid en in levenspeil van de Afghaanse bevolking.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden