CommentaarPeter Giesen

Republikeinen moeten nu kleur bekennen

Congresleden schuilen tijdens de bestorming van het Capitool.Beeld AP

Als de opruiing tot bestorming van het Capitool al geen grond voor impeachment is, wat is dat dan wel?

De procedure tot impeachment van president Trump is niet zonder risico’s. De komende dagen kan het geweld weer oplaaien, omdat Trump door zijn aanhangers als een martelaar wordt gezien. Trump zelf was de eerste om deze kaart te spelen. Hij sprak over een ‘heksenjacht’ op zijn persoon, die de woede van zijn aanhangers kan wekken. Tot op het allerlaatst zoekt hij zijn toevlucht tot intimidatie. Daarom is het verleidelijk om Trump ongemoeid te laten, voor de paar dagen dat hij nog in functie is.

Toch is er uiteindelijk geen alternatief voor impeachment. President Trump moet ter verantwoording worden geroepen voor zijn frontale aanval op de Amerikaanse democratie. De schandelijke gebeurtenissen van 6 januari, die vijf ­mensen het leven kostten, waren het sluitstuk van een maandenlange campagne tegen de uitslag van vrij en eerlijk verlopen presidentsverkiezingen.

Een democratie die haar integriteit wil bewaren, is wel ­gedwongen deze wandaden aan te pakken. Als de opruiing tot bestorming van het Capitool al geen grond voor im­peachment is, welke actie is dat dan wel? Wat kan een toekomstige president zich permitteren als het Congres geen actie onderneemt tegen zo’n aanval op de democratie? De Amerikaanse democratie moet haar morele orde herstellen.

De nieuwe president Biden staat voor de lastige taak de polarisatie in het land te verminderen. Ook de Republikeinen worden voor het blok gezet. Hoe lang willen zij zich nog ­laten gijzelen door de intimidatie van Trump en zijn aan­hangers?

Het stemgedrag van de Republikeinen in deze impeachmentprocedure geeft een eerste indicatie van de bereidheid van de partij om met het trumpisme en zijn ondemocratische excessen te breken. Gezien het electorale belang van Trumps achterban en het Republikeinse opportunisme van de afgelopen jaren, moeten de kansen hierop niet te hoog worden aangeslagen.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden