Opinie

'Rellen Haren op conto van oude media'

Verslaggevers van de oude media voorspelden zonder terughoudendheid de ondergang van Haren - en mobiliseerden zo de echte relschoppers, schrijft oud-presentator Sjors Fröhlich.

Ingegooide ruiten van een makelaarskantoor in het centrum van Haren, de dag na het uit de hand gelopen Facebook-feestje. Beeld anp

Als het bij Facebook was gebleven, waren de ongeregeldheden in Haren waarschijnlijk beperkt gebleven tot een handjevol enthousiastelingen die een gezellig samenzijn voor het huis van Merthe hadden georganiseerd, waarna zij in de loop van de avond het Groningse dorp zingend hadden verlaten. Helaas voor Haren gingen de oude media zich ermee bemoeien.

Na alle radio -en tv-uitzendingen van de dagen voorafgaand, móest het er wel van komen. 'Medialogica' noemde de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling dat in 2003. 'Een welbewust in of door media geschetst beeld dat afwijkt van de werkelijkheid en soms een nieuwe werkelijkheid tot gevolg heeft.' Dat is precies wat er gebeurde.

Verslaggevers van radio en televisie stonden tot de tanden bewapend ons uit te leggen dat de sfeer steeds grimmiger werd en dat een confrontatie niet kon uitblijven. 'Haren houdt de adem in', was de headline in het NOS Journaal van 18 uur. Twee uur later meldde de verslaggever dat 'de sfeer aan het omslaan is'. Hij voegde er nog even aan toe dat dit soort feestjes in het buitenland 'volledig uit de hand zijn gelopen'. En bedankt. Vanzelfsprekend deden Pownews en de commerciële collega's niet onder met hun oorlogsbijdragen vanuit Haren.

Dus waar moest je zijn als je als jongere zónder perspectief maar mét alcohol een potje wilde raggen? In Haren. En je komt nog op tv ook! Ik zou wel eens willen weten wie van de aanwezigen in Haren zich had ingeschreven via de Facebook-uitnodiging en wie op het spektakel afkwam omdat ze op radio en tv hadden gehoord dat het héél groot zou worden.

Verslaggevers voorspelden zonder terughoudendheid de ondergang van Haren. En zo mobiliseerden zij de echte relschoppers. Het deed mij denken aan de uitzending die Mart Smeets maakte aan de vooravond van Nederland-Duitsland in 1990. Smeets stond opgesteld op een plek aan de Nederlands-Duitse grens, waar het volgens de NOS die avond beslist knokken zou worden. Aldus geschiedde. Voor het eerst in decennia vielen er rake klappen in de Nieuwstraat in Kerkrade.

Het is prettig om te constateren dat de oude media er nog toe doen, maar ik had het graag met een ander voorbeeld geïllustreerd.

Sjors Fröhlich is oud-presentator van radio- en televisieprogramma's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.