Opinie
Reken af met ongelijke beloning van vrouwen
Op 1 maart 1980 trad de wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen in werking. Maar op 1 maart 2016 verdienen vrouwen voor hetzelfde werk nog steeds 17 procent minder dan mannen. Waarom pikken we dit nog steeds?
Verandering begint met het transparant maken van de problemen. De eerste stap is volstrekte openheid over de salariskloof. De ondernemingsraad moet het recht krijgen ieder jaar de gegevens over onderbetaling van vrouwen op te vragen. Bedrijven moeten vervolgens actief beleid maken om de beloningsverschillen terug te dringen en de ondernemingsraad moet dat beleid goedkeuren. Deze gegevens worden gepubliceerd in het jaarverslag. Zo zetten we de achterstelling van vrouwen vol in de spotlights.
De namen van bedrijven die vrouwen structureel blijven onderbetalen moeten we gaan publiceren. Geen onderneming wil te boek staan als een bedrijf dat het achterlijke fenomeen van onderbetaling van vrouwen in stand houdt. En bedrijven die het goed doen moeten we belonen door de minister jaarlijks een prijs te laten uitreiken aan de meest moderne werkgever van Nederland.
Pas als vrouwen weten wat hun mannelijke collega's verdienen, kunnen ze met argumenten een hoger salaris uitonderhandelen. Bedrijven kunnen ongelijkheid alleen aanpakken als ze weten hoe groot het probleem is. We moeten niet bluf maar capaciteit belonen.
In maart, de maand van de internationale vrouwendag, hoop ik mijn initiatiefwet gelijke beloning voor vrouwen in de Tweede Kamer te verdedigen. Dan kunnen we eindelijk afrekenen met de onderbetaling van vrouwen in Nederland.
Keklik Yucel is Tweede Kamerlid voor de PvdA