Reinier van Lanschot, lijsttrekker van de nieuwe partij Volt (Nederland).

InterviewReinier van Lanschot

Reinier van Lanschot, lijsttrekker Volt Nederland: ‘We wonen op het beste continent van de wereld’

Reinier van Lanschot, lijsttrekker van de nieuwe partij Volt (Nederland).Beeld Martijn van Gelder

De Tweede Kamer stemde voor het schrappen van de zinsnede ‘een steeds hechter verbond tussen de volkeren van Europa’ uit het verdrag van de EU. Een historische vergissing, vindt de nieuwe pan-Europese partij Volt.

Waarom is het een vergissing om dit gedeelte te schrappen?

Reinier van Lanschot, lijsttrekker Volt Nederland: ‘Als je kijkt naar de algemene welvaartsstandaard, de vrijheid en de gelijkheid in Europa, kan je wel stellen dat we op het beste continent van de wereld wonen. En dat hebben we voor een groot deel te danken aan de Europese Unie. Daarmee wil ik niet zeggen dat de EU in de huidige vorm perfect is. Maar het is bizar om de basis onder die Unie uit het verdrag te schrappen. Dat is het begin van desintegratie, zo begon het ook bij de Brexit toen David ­Cameron tegen de ever closer union in ging.

‘Europese integratie heeft ervoor gezorgd dat wij al bijna zeventig jaar op een vreedzame manier ­onderlinge tegenstrijdige belangen goed kunnen oplossen, waardoor het geheel er beter op wordt. De ­komende zeventig jaar moeten we nog verder integreren om grote uitdagingen als klimaat, migratie en veiligheid goed op te kunnen lossen, want samen staan we sterk. En uitgerekend nu kiest de Kamer ervoor om de andere kant op te gaan, dat is dom en kortzichtig. Hiermee vaart het politieke midden mee op de populistische golf die over Europa rolt.

‘80 procent van de Nederlanders is tegen een Nexit, en 73 procent denkt dat meer Europese samenwerking nodig is om grote uitdagingen zoals de klimaatcrisis op te kunnen lossen. Het overgrote deel van de Nederlanders steunt dus Europese integratie, maar dat geluid horen we het minste.’

Welk geluid wil Volt laten horen?

‘Mensen hebben het gevoel dat ze geen controle hebben en willen zeggenschap in de grote uitdagingen van deze tijd. Wij zijn voor een parlementaire democratie op Europees niveau en tegelijkertijd het meer betrekken van mensen bij die democratie. Dat betekent enerzijds zaken als een Europese president, Europese politieke partijen en het afstappen van unanimiteitsbesluitvorming, en anderzijds mensen meer mee laten denken bij de politieke agenda door bijvoorbeeld burgerfora (citizen assembly’s) zoals ze in Ierland kennen.

‘De EU is ooit bedacht om regels te maken voor toekomstige economische situaties. Bijvoorbeeld: als ik jou druiven ga verkopen, hoe gaan we dat eerlijk doen? Door de inrichting van de EU kunnen individuele landen beleid tegenhouden. Maar nu de wereld door globalisering zoveel groter is geworden, kunnen we niet meer op landelijk niveau alles oplossen. Het systeem is nu niet gericht op snel reageren, daarom wil Volt dat naar de 21ste eeuw trekken. Dat betekent Europese maatregelen zoals een CO2-taks voor bedrijven, een belasting-ondergrens voor grote bedrijven en een humaan integratiebeleid waarbij vluchtelingen daadwerkelijk gelijk verdeeld worden over Europa.

‘Ook willen we een positief geluid bieden als antwoord op het populisme. We belichten een andere kant van bijvoorbeeld de bizarre claim die populisten op de Nederlandse identiteit doen. Zij maken daar een eendimensionale identiteit van die conservatief en gesloten is. Dat is enorm beperkt: ik ben een Nederlander, maar ook een Europeaan, en een Amsterdammer. En de Nederlandse handelsgeest kent bij uitstek al jaren een houding van over de grenzen kijken.’

Wat is de overweging om jullie niet aan te sluiten bij een bestaand politiek samenwerkingsverband?

‘In de huidige coalities zitten verschillende partijen die niemand kent. Het is alsof je tijdens de Tweede Kamerverkiezingen alleen maar op lokale partijen kunt stemmen.

‘Wij zijn de enige die in alle Europese landen actief zijn met hetzelfde partijprogramma. Andere partijen zetten nationale belangen in een Europese context, wij stellen het Europese belang centraal. Grootmachten China, de VS en Rusland zien al dat een goed samenwerkende EU het hoogste potentieel van de wereld heeft en maken daarom alledrie actief werk van het uitspelen van Europese landen tegen elkaar.’

Maken jullie kans bij de verkiezingen?

‘We wilden eerst 25 zetels halen, maar dat is niet realistisch gebleken, dus we mikken nu op 10. We gaan in acht landen meedoen met de verkiezingen en groeien iedere dag. Ik vergelijk ons met Ajax: we zijn verreweg de jongste partij, zowel in ons bestaan als qua kandidatenlijst. En we hebben een fractie van het budget van de bestaande partijen. Maar we hebben genoeg talentvolle mensen met goede ideeën om te winnen.

‘We roepen geen extreme dingen om maar iets te roepen, we hebben een genuanceerde boodschap en ons beleid is op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd. Met die boodschap bereik je niet snel headlines, maar we groeien gestaag. Veel jongeren vinden Europese politiek supersaai, het is aan ons de taak om te laten zien dat het juist heel belangrijk is. Thema’s als het klimaat en cyberveiligheid vindt uiteindelijk niemand saai.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden