Opinie

Regering negeert referendumstem vanuit het buitenland

Dat de Nederlandse regering zijn (tijdelijke) emigranten ijselijk in de kou laat staan, is alom bekend. Niettemin is het hoog tijd hun mogelijkheden om gebruik te maken van hun stemrecht te moderniseren, betoogt Eelco Keij.

Stemmen in het buitenland: niet zo eenvoudig.Beeld epa

Waar iedereen het over immigratie heeft, wordt al snel vergeten dat tegelijkertijd Nederlanders zelf massaal hun huis en haard verlaten voor een nieuw avontuur. Grofweg vallen onze emigranten in drie categorieën uiteen: de slimpies, de avonturiers en degenen die verliefd zijn geworden op iemand uit het buitenland - of een combinatie van deze drie. In tegenstelling tot de emigranten van de jaren '50, keert de huidige generatie emigrerende Nederlanders na enkele jaren grotendeels weer terug.

In de tussentijd lezen ze Volkskrant.nl, skypen ze met vrienden en familie, en vliegen ze dankzij goedkope tickets relatief vaak heen en weer. Daarmee is voor Nederland zélf een nieuwe, interessante en waardevolle soort Nederlandse emigrant ontstaan, die sterke economische en culturele banden heeft met in ieder geval twee landen - maar waarvan Nederland de gevoelsmatige thuisbasis is en blijft. Deze Nederlanders hébben geen internationale blik, ze zijn het.

Geen volwaardig stemrecht

In totaal zijn er naar schatting 700.000 - 1,2 miljoen Nederlanders in het buitenland. Een bijzonder waardevolle groep alumni van de Staat der Nederlanden - zij zijn onze Kapitale Connecties. Des te jammer is het dat juist deze groep Nederlanders zo ijselijk in de kou wordt gelaten door de overheid: geen openstelling van dubbele nationaliteit, inkrimping van Nederlands onderwijs voor de volgende generatie, een Kafkaëske structuur rondom DigiD-registratie, consulatensluitingen wereldwijd en oh ironie, als klap op de vuurpijl een tweederangs stemsysteem voor stemmen vanuit het buitenland. Ook voor het aankomende referendum van 6 april.

Stemmen vanuit het buitenland is een grap: ten eerste moet je je ver van tevoren actief registreren - in het geval van dit aankomende referendum: 24 februari aanstaande al! - vervolgens gaat het stemmen nog per papieren post (volgens mij heeft mijn vrouw mijn stembiljet de vorige keer ingevuld, en kwam het te laat in Nederland aan om mee te worden geteld) en tot slot moet je als Nederlander in het buitenland al weken voor de echte stemdatum stemmen, zodat je verstoken blijft van alle campagnehectiek en posities die politieke partijen op het allerlaatste moment pas innemen.

Dát is geen volwaardig stemrecht.

De wil om mee te stemmen is er

Wie op sites van de Nederlandse overheid in het buitenland kijkt - neem bijvoorbeeld www.the-netherlands.org, toch de site van alle ambassades en consulaten in de VS - ziet geen enkele informatie over de registratiedeadline van 24 februari a.s., of het referendum zelf. Ja, de site www.stemmenvanuithetbuitenland.nl bestaat dan wel, maar is nou niet echt de startpagina van de meeste Nederlanders buiten Nederland.

De afgelopen jaren heb ik in veel landen gesproken bij Nederlandse verenigingen ter plaatse. De internationale blik van deze Nederlanders valt bijna 1 op 1 te vertalen in een wil om mee te mogen stemmen, van waar dan ook ter wereld. Ook voor het aankomende referendum is dit het geval, zo bevestigt mij tevens een rondgang bij een kleine 100 Facebook-groepen van Nederlanders in verschillende landen en steden.

Beste regering, u heeft de stem van de Nederlander buiten Nederland op 6 april harder nodig dan ooit. Frankrijk heeft internetstemmen voor haar buitenlandse burgers al mogelijk gemaakt - het kán dus wel. Welk mooier moment kan er zijn dan nu om deze zo goed mogelijk te activeren voor de 24ste februari en hen tegelijk te geven waar ze recht op hebben: een volwaardig stemrecht.

Eelco Keij zet zich in voor de belangen van Nederlanders in het buitenland en is bestuurslid van de Stichting Stem Voor Nederland, die de JA-campagne voor het aankomende referendum vertolkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden