Opinie

Regel bevoorrading van coffeeshops en teelt van cannabis

Maak nu een einde aan het hypocriete gedoogbeleid dat in het buitenland niet valt uit te leggen.

Gerard Spong, de advocaat van Johan van Laarhoven, bezoekt met Thaise advocaten coffeeshop The Grass Company.Beeld ANP

Zeg in het buitenland dat je uit Nederland komt en de kans is groot dat mensen zeggen: klompen en coffeeshops. Ons land kent sinds de jaren '70 het zogenoemd 'gedoogbeleid ten aanzien van softdrugs'. Dat betekent dat coffeeshops wiet mogen verkopen en dat je daar een jointje mag roken. Dat klinkt prachtig, maar ruim veertig jaar later zitten we met een vreselijk probleem opgezadeld.

Het gedoogbeleid houdt in dat softdrugs wel mogen worden verkocht, maar niet mogen worden geteeld of door de coffeeshop worden ingekocht. Dat betekent in de praktijk: een café mag een biertje verkopen en een klant mag dat biertje drinken. Maar de brouwer mag dat bier niet brouwen of bij het café een kratje bier afleveren.

Dat beleid zorgt in Nederland voor bizarre situaties. Bijvoorbeeld dat de overheid bij een coffeeshop een laden-en-lossenparkeerplaats aanlegt, terwijl het aanvoeren van softdrugs dus officieel niet mag. Het beleid is zo bizar, dat zelfs rechters inmiddels al geen straffen meer opleggen voor het bevoorraden van coffeeshops. Want tja, iedereen snapt dat als je wiet mag verkopen het ook moet worden geteeld.

Waar het beleid in Nederland tot lachwekkende situaties leidt, zijn de gevolgen in het buitenland allesbehalve lachwekkend. Het gedoogbeleid is voor veel buitenlanders namelijk volstrekt onbegrijpelijk, zo weet ik helaas inmiddels uit eigen ervaring.

'Crimineel geld'

Het is niet voor niets dat ik inmiddels ruim een jaar in een Thaise cel zit waar ik vecht voor mijn leven. Wat betekent gedogen nou precies? Het is voor de Thai niet te bevatten dat de Nederlandse overheid vergunningen afgeeft voor de verkoop van wiet, terwijl de teelt verboden is. Kortom: is een coffeeshop die zich aan alle regels houdt strafbaar of niet?

De rol die sommige Nederlandse bestuurders en politici spelen, helpt daarbij zeker niet. Steeds vaker worden coffeeshops zonder pardon weggezet als 'criminele organisaties die keihard moeten worden aangepakt'.

'Je kunt niet in een stad leven waar zo veel crimineel geld zit', zei burgemeester Noordanus van Tilburg en tevens voorzitter van een drugstaskforce in Brabant en Zeeland onlangs op Radio 1: 'Dat criminele geld moet worden afgepakt'.

Maar het is de overheid die deze gedoogvergunningen verstrekt en diezelfde overheid verdient een aardige duit aan de belasting die coffeeshops betalen.

Minimalisering van risico's

De achterdeur reguleren heeft nóg een voordeel. Zolang wiet stiekem wordt verbouwd, zijn de risico's op bijvoorbeeld brand groot. Door de teelt te reguleren, kan de overheid eisen stellen zodat stroom niet illegaal wordt afgetapt en de kans op brand wordt geminimaliseerd.

Natuurlijk zou je kunnen stellen: cannabis telen mag niet, punt uit. Het gevolg is dan dat het voor coffeeshops zo moeilijk wordt dat ze de deuren moeten sluiten. Terwijl coffeeshops een belangrijke taak vervullen. Uiteraard in eerste instantie in de behoefte van de van consumenten, maar coffeeshops voorkomen ook overlast op straat en houden minderjarigen buiten de deur.

Als coffeeshops hun deuren sluiten, verplaatst de handel zich naar illegale straatdealers zonder vergunning die aan geen enkele regel zijn gebonden. Zij kennen bovendien de herkomst van hun waar niet, terwijl coffeeshops staan voor de kwaliteit van hun producten.

De achterdeur reguleren maakt in één klap een einde aan alle schimmigheid die nog onterecht rond coffeeshops hangt. Duidelijkheid in het buitenland, maar ook in Nederland zelf. Want zolang de teelt van cannabis en het bevoorraden van coffeeshops niet is geregeld, blijven coffeeshops in het verdomhoekje zitten en lopen coffeeshophouders het risico een officier van justitie te treffen die hen vervolgt.

Johan van Laarhoven begon 35 jaar geleden vier coffeeshops in Noord-Brabant. Na zijn pensioen emigreerde hij naar Thailand, waar hij nu wordt verdacht van witwassen. Voor de Thai zijn softdrugs illegaal en dus is het geld dat hij daarmee in Nederland heeft verdiend illegaal.

Johan van Laarhoven.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden