OPINIE

Red het Energieakkoord, kies voor zonne-energie

Als minister Kamp de komende 15 jaar vol inzet op zonne-energie, creëert hij banen, koopkracht en een duurzamer Nederland.

Peter Groot & Rolf Heynen en oprichters Solar Solutions
Zonnepanelen in het Limburgs landschap. Beeld anp
Zonnepanelen in het Limburgs landschap.Beeld anp

Zonnepanelen leiden tot werkgelegenheid, stijgende koopkracht en een duurzamer Nederland. Dankzij de zon kunnen de doelstellingen van het Energieakkoord worden gered. Zonne-energie is snel te realiseren, goedkoop, immens populair en nog lang niet uitontwikkeld.

In het Energieakkoord zijn onder regie van de Sociaal-Economische Raad doelstellingen voor 2020 afgesproken. Daarin is vastgelegd dat 14 procent van de energieopwekking duurzaam gebeurt. Op dit moment wekken we 4,5 procent duurzaam op. Daarnaast moeten we ten minste 15 duizend nieuwe voltijdbanen creëren. Dat kan met zonne-energie.

De druk ligt op dit moment bij de regering en de regeringspartijen. Het ene na het andere, voor het kabinet schadelijke, onderzoek komt naar buiten. Zo blijkt uit een uitgelekt onderzoek van het Energie Centrum Nederland (ECN) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat we met het huidige beleid op maximaal 10,5 procent uitkomen. Behalve dat dit tot een forse boete van de EU zal leiden, zal het Nederlands positie als meest door fossiele energie gedreven EU-economie verder verstevigen.

Is dit een probleem voor deze regering? Bijna 200 duizend huishoudens hebben inmiddels zonnepanelen. Zon is al lang geen linkse hobby meer. Volgens recent onderzoek van TNS NIPO blijkt dat een overdonderende meerderheid van leden van politieke partijen over de hele linie juist méér investeringen willen in zonne- en windenergie. Zelfs de achterbannen van de VVD (71 procent) en de PVV (68 procent) waren deze mening toegedaan. We staan als Nederlanders zelfs positief tegenover het verplichten van Nederland meer duurzame energie op te wekken (69 procent).

Het International Energy Agency (IEA), waarvan Maria van der Hoeven directeur is, kwam enkele weken geleden met de voorspelling dat zonne-energie al over 35 jaar wereldwijd de belangrijkste stroombron zal zijn. Eerder becijferde Shell in een van zijn scenario's dat zonne-energie over vijftig jaar de belangrijkste energiebron wordt.

Als minister Kamp een energiebron met een 'quick fix' zoekt om zijn SER-doelstellingen te realiseren doet hij er verstandig aan om primair op zonne-energie in te zetten.

Onlangs becijferde DNV-GL dat Nederland 400 km2 geschikt dakoppervlak heeft voor zonnepanelen (huizen en bedrijven). Daarmee kunnen we 40 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte opwekken. Dat is de helft van de EU-doelstelling. En dan hebben we het alleen nog maar over geschikte daken voor zonnestroom, niet over opstellingen in het vrije veld, wanden aan snelwegen of offshore.

Zonnepanelen zijn al binnen zeven jaren afbetaald , hebben een levensduur van 25 jaar en leveren een rendement op de investering van rond de 10 procent. Dat is ongekend hoog en leidt tot een enorme boost in koopkracht. Daarbij komt dat zonne-energie de afgelopen jaren alleen al voor duizenden nieuwe banen heeft gezorgd. Het zijn burgers en bedrijven die deze hele nieuwe energie-infrastructuur bekostigen. Dit geeft een enorme boost aan de economie. Wanneer voor stabiel beleid wordt gekozen, zullen ook woningbouwcorporaties en bedrijven massaal overstappen op zonne-energie. Dat geeft de voordelen niet alleen aan ondernemers en huizenbezitters, maar ook aan huurders.

Minister Kamp, kies voor een stabiel beleid voor de komende 15 jaar en volg het IEA en Shell door vol in te zetten op zonne-energie. Uw zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden